Hlavní obsah

Vodní slalomáři prozkoumali dějiště OH: Nevyzpytatelná trať pro siláky i strach ze slumů

Pavel NovotnýSport.cz

Po třech týdnech se v pátek vrátili ze soustředění v dějišti nadcházejících olympijských her čeští vodní slalomáři. S jakými poznatky z olympijského parku v Deodoru přijela výprava v čele s letošními mistry světa Kateřinou Kudějovou a Jiřím Prskavcem?

Foto: Jan Homolka/kanoe.cz

Jiří Prskavec na archivním snímku.

Článek

Oba čeští šampióni se shodli, že je šokovalo prostředí slumů, jimž se při cestách na kanál nemohli vyhnout. „Čekal jsem to stejné jako ve Foz d'Iguacu (dějiště dubnového MS do 23 let - pozn. red.), jenže to byl samý slum. Úplně jsem se zhrozil a přiznám se, že jsem se chvílemi i bál," neskrýval rozčarování Prskavec.

Podobné pocity si odvezla i Kudějová. „První týden jsem si připadala trošku jako v hororu, nečekala jsem, že je to tam až tak bídné. Ve slumech, které jsme projížděli cestou na kanál, rozstřílené vraky aut... Nebylo to příjemné, ale pak jsem si zvykla," poznamenala úřadující mistryně světa.

Počáteční zděšení ale delší pobyt obrousil, i díky tomu, že nepřišla žádná negativní zkušenost. „Když mě táta (trenér Jiří Prskavec - pozn. red.) vyzvedával na letišti tak hned přidal historku, jak byli Rusové svědky přepadení. Ale my jsme žádnou negativní zkušenost neměli. Lidé byli přátelští a po třech týdnech si mi tam už líbilo," vyprávěl Prskavec ml.

Nečekané vlny a válce

Prostředí X-parku, kde budou příští rok v srpnu bojovat o medaile kromě vodních slalomářů také bikeři v cross country a BMX, už ale vypadlo k světu. „Kanál je nádherný, areál je úplně nový. Všude, kde by mohl být výhled na slum, jsou vysoké zdi, takže člověk vidí jen krásná panoramata," přiblížil strategii pořadatelů Prskavec.

Tvrdá a nevyzpytatelná je pak samotná trať, kterou vymodelovali inženýři na pražském ČVUT. „Musí se na ní hodně najezdit, což nebývá úplně běžné. V Londýně stačilo přijet a po třech týdnech znal člověk trať nazpamět. Tady jsem až do posledního tréninku cítil, že se pořád zlepšuju, že se pořád učím. Je tam hrozně moc drobných vln a válců, které se mění a zastavují loď," líčil Prskavec. „Nebyla jsem úplně nadšená. Voda se hodně mění a nedá se dvakrát zajet stejná jízda," doplnila Kudějová.

Oba se pak shodli, že mezi novoroční předsevzetí budou muset zahrnout práci na síle. „Na dokonalou jízdu člověk tam potřebuje strašně moc síly. Já jsem snad ani jednou nesjel s pocitem ‚Jo, to bylo ono'. Bude to chtít hodně času v posilovně a namakat," měl jasno Prskavec. „Začnu makat asi hned přes Vánoce. Je to hodně náročné, dojela jsem jízdu a byla jsem úplně mrtvá," svěřila se Kudějová.

V srpnu bude teplo přívětivější

Kromě silové náročnosti slalomáře trápily i vysoké teploty. „Hrozný počasí. Vlhkost a teploty místy až čtyřicet," ulevil si Prskavec. „Já mám teplo ráda, ale co bylo tam, to bylo neuvěřitelné. Během olympiády to ale snad tak hrozné nebude. Má být kolem pětadvaceti stupňů," doplnila s optimismem Kudějová.

S olympijskou trati v Deodoru se čeští reprezentanti budou moci seznámit ještě během jednoho předolympijského soustředění. A už teď jsou zvědaví, jak se okolí do té doby promění. „Teď to bylo jedno velké staveniště. Ale hodně se to tam zlepšuje, staví se chodníky a podobně," uzavřel Prskavec.

Reklama