Hlavní obsah

Železní muži od vody! Na tři starty v Riu by si troufl i Fuksa

Praha

Nemají tolik šancí na medaili jako třeba plavci, většina kanoistů jezdí na olympiádu s jednou nadějí na úspěch. Ne tak největší česká esa pro Rio. Vedle kajakáře Josefa Dostála by se startu hned ve třech disciplínách nebránil ani Martin Fuksa.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Martin Fuksa s trofejí pro druhého nejlepšího sportovce Českého svazu kanoistiky za rok 2015.

Článek
Fotogalerie

Dostál ke čtyřkajaku, s nímž má olympijský bronz, a singlu, na němž se stal mistrem světa, plánuje v sezóně přidat deblkajak s Danielem Havlem.

„Už když jsme se vraceli z předolympijské regaty v Riu, Pepu jsem pošťuchoval, že získat tři medaile by bylo vynikající. V jeho věku v tréninku rezervy určitě jsou, a kdyby se ještě zlepšil a vyřazovací jízdy zvládal v pohodě, bylo by o to víc na místě, aby startoval ve všech třech disciplínách. Ale uvidí se podle průběhu sezóny, nebudeme tříštit síly, kdyby v některé z disciplín šance na medaili vypadala menší,“ říká šéftrenér reprezentace Pavel Hottmar.

Bratrská deblkanoe?

U Fuksy je naděje na olympijský trojstart mnohem nižší, ale to jeho odvážné sny neničí. Ke kilometru a dvoustovce na C1 by rád přibral i delkanoi. „Bude to hrozně těžké a asi i dost nereálné. Ale pořád je to můj sen a půjdu si za tím, že bych chtěl jet tři disciplíny,“ přiznává.

Jeho vize má dva zásadní zádrhele. Musí najít parťáka do lodi. „Mám v hlavě dva lidi,“ říká. Na dotaz, jestli jedním z nich je jeho 17letý bratr Petr, se pousměje: „Možná, uvidíte na jaře.“

O přání si jednou sednout do lodě se sourozencem už Martin Fuksa mluvil v minulosti. „Martin by toužil si s bráchou zajet, záleží jen na nich, a jak se k tomu mladší postaví, protože je třeba i tomu něco obětovat,“ říká Petr Fuksa st., otec a trenér možné nové deblkanoe.

Jedničkami Radoň s Dvořákem

V cestě do Ria by jim ale především stáli dlouholeté české jedničky Jaroslav Radoň a Filip Dvořák, kteří pojedou na jarní dodatečné kvalifikaci o účast v Riu.

„Je dané nominačními kritérii, že když na dokvalifikaci uspějí Jarda s Filipem, jedou oni. Na domácí vodě dlouhé roky konkurenci neměli, mají medaile z mistrovství světa, jsou naše největší šance,“ vysvětluje šéftrenér Hottmar, i když Fuksa se nepatrné šance nevzdává.

„Sportuju jen jednou, tak toho chci udělat co nejvíc. Nominační kritéria jsou těžká, ale chtěl bych do toho zasáhnout, aby jeli ti nejlepší. A pokud by se mi s někým podařilo porazit ty, co jsou u nás teď nejlepší, myslím, že by bylo spravedlivé, kdybychom jeli my,“ dodává.

Reklama