Hlavní obsah

Čtyři čeští dálkoví plavci postoupili do olympijské kvalifikace

Čtyři čeští dálkoví plavci Jan Kútnik, Jan Micka, Jana Pechanová a Silvie Rybářová budou startovat v červnu v Setúbalu v kvalifikaci o účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro. O jejich startu rozhodly výsledky Evropského poháru v izraelském Ejlatu, který byl jediným nominačním závodem na olympijskou kvalifikaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavec Jan Micka

Článek

Nejlepšího výsledku v neděli dosáhl na desetikilometrové trati Micka, který skončil třetí se ztrátou 24 sekund na vítězného Poláka Mateusze Sawrymowicze. Kútnik doplaval do cíle na sedmém místě. Závod žen vyhrála Italka Arianna Bridiová, Pechanová skončila čtvrtá s půlminutovou ztrátou a mezi devět postupujících v redukovaném pořadí se dostala i jedenáctá Rybářová.

Micka patří společně s Pechanovou, která se vrátila k plavání po mateřské dovolené, k hlavním českým nadějím na start na olympiádě. "Oba potvrdili dobrou formu, měli závod pod kontrolou. Pechanová plavala v naprosté pohodě ve skupince nejlepších. V závěru se dostala z osmého až na čtvrté místo," řekl ČTK trenér českých dálkových plavců Rostislav Vítek.

Olympijská kvalifikace v Setúbalu se uskuteční 11. a 12. června. "Bude velmi tvrdá a náročná. Na startu bude osmdesát plavců. Teplota v oceánu se pohybuje mezi osmnácti až dvaceti stupni. Z každé země může postoupit pouze jeden zástupce. Evropané budou bojovat o devět míst v pětadvacetičlenném olympijském startovním poli," dodal Vítek.

Reklama