Hlavní obsah

Šest čínských plavců mělo v poslední době pozitivní testy

Peking

Šest čínských plavců včetně juniorského světového rekordmana Wang Li-čuo mělo v uplynulých několika měsících pozitivní dopingové testy. Oznámili to zástupci domácí plavecké federace s tím, že všechny prohřešky nahlásili Světové antidopingové agentuře WADA. Zareagovali tak na obvinění britského listu The Times, podle něhož Čína zatajila pět dopingových případů.

Foto: James Ellingworth, ČTK/AP

Ilustrační snímek

Článek

Wang Li-čuo a další dva mezinárodně neznámí plavci měli v minulém roce pozitivní test na steroid clenbuterol. Další závodníci, jejichž jména čínští funkcionář nezveřejnili, měli při lednové kontrole v těle diuretikum hydrochlorothiazid.

Podle šéfa čínské antidopingové agentury Čao Ťien se tři lednové případy stále vyšetřují a proto dosud nebyly zveřejněny. Zdržení při nahlášení loňských případů nevysvětlil. Svazu ale může hrozit od mezinárodní federace FINA vyloučení, pokud neoznámí všechny pozitivní případy sportovců do 12 měsíců. Zda Čína překročila určenou lhůtu, není jasné.

Ruska Martynovová dostala čtyřletý distanc

Ruská plavkyně Jana Martynovová dostala od mezinárodní federace FINA čtyřletý zákaz startů za doping. Stříbrná medailistka z mistrovství světa v roce 2007 v polohovém závodu na 400 metrů a držitelka evropského bronzu z roku 2008 měla loni při mimosoutěžní kontrole pozitivní test na zakázaný ostarin, který má podobné účinky jako anabolické steroidy. Osmadvacetiletá závodnice s trestem nesouhlasí a odvolala se proti němu k ruské antidopingové agentuře.

"Jana je na tom špatně, celá rodina je v šoku," řekl otec plavkyně Valerij Martynov. "Už když začínala jako dítě, dohodli jsme se s trenérem jednou provždy, že bude čistá. A tak to bylo. Ta látka se jí dostala do těla náhodou," uvedl.

Martynovová je další přední ruskou plavkyní, která má problém s dopingem. Mistryně světa na 100 metrů prsa Julija Jefimovová byla podobně jako řada ruských sportovních hvězd pozitivně testována na meldonium a hrozí jí coby opakované dopingové hříšnici doživotní distanc.

Reklama

Související témata: