Hlavní obsah

Rio, už jedu! Jenže nominační řeží projde jen jedno z es

Praha

Každý z nich by mohl bojovat o olympijskou medaili. Jenže tuhle šanci dostane jen jeden. Bitva kajakářů na divoké vodě bude zřejmě nejtvrdší nominační řeží mezi českými sportovci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tři nejžhavější adepti na místenku pro Rio, zprava Vavřinec Hradilek, Jiří Prskavec a Vít Přindiš.

Článek

Od her v Pekingu platí neúprosné pravidlo, že v každé kategorii smí ve vodním slalomu jet vždy jedna loď za zemi.

A mezi kajakáři si to v nominačních závodech ve Veltrusech (tento víkend), v pražské Troji (o týden později) a při mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši (13.–15. května) o olympijskou místenku rozdají medailemi ověnčení Vavřinec Hradilek, Jiří Prskavec a Vít Přindiš.

Další dva v závětří

O Rio se ale zkusí poprat i finalista loňského MS Ondřej Tunka či syn slalomové legendy Luboš Hilgert. „Bude to asi nejnabitější souboj, co se kdy jel, poslední dva tři roky se to vystupňovalo, ten výběr bude tvrdý,“ tuší reprezentační šéftrenér Jiří Pultera.

Rio, už jedu! S tímto nápisem na sponzorském autě teď jezdí po českých silnicích Prskavec. „Já ho tam moc nechtěl, ale bylo mi řečeno, že je chytlavý,“ vysvětluje.

Jako úřadující mistr světa má už na startu nominace jistých pět bonusových bodů. „Je to velká výhoda. Na druhou stranu, když jsem se snažil o jízdy na jistotu, vždy jsem to pokazil,“ ví Prskavec. „Budu nervózní, to je jasné. Klepu se vždycky od rána, než jdu na vodu,“ říká.

Rivalita spíše na břehu

Hradilkovou výhodou je, že už dvakrát náročný boj o olympiádu zvládl. „Ale neříkám, že bych hry nechtěl zažít potřetí. Rio mě láká, ta šance je jednou za čtyři roky,“ přiznává před psychicky vypjatou bitvou.

„Nejhorší bývá ten týden mezi nominačními závody. Když to máte dobře rozjeté, bojíte se, abyste si to nepokazili, a když první dva závody zkazíte, už je to těžké,“ líčí jeho tréninkový parťák Přindiš.

Na vztazích mezi kajakáři se ale nervozita neprojevuje. „To přijde spíš ze břehu,“ usmívá se Hradilek v narážce na trenérsko-funkcionářské půtky.

Největší adepti na Rio
Jiří Prskavec
22 let, zlatý z MS 2015, stříbrný z MS 2013, zlatý z ME 2013 a 2014
Vavřinec Hradilek
29 let, stříbrný z OH 2012, zlatý z MS 2013, stříbrný z MS 2010
Vít Přindiš
27 let, stříbrný z ME 2014
Ondřej Tunka
25 let, finalista MS 2015

Reklama