Hlavní obsah

Teď by hry začít rozhodně nemohly, viděla první plavkyně v olympijském bazénu Závadová

Praha

Opálená, se dvěma stříbrnými medailemi z otevřeného brazilského mistrovství a spoustou poznatků se vrátila Barbora Závadová z Rio de Janeira. Dokonce si tamní olympijský bazén vyzkoušela jako úplně první závodní plavkyně.

Foto: archiv Barbory Závadové

O olympijské medaile se bude bojovat až v srpnu, Barbora Závadová si ale dva kovy z Ria přivezla už teď.

Článek
Fotogalerie

Jak k tomu došlo?

Velká náhoda. Jak jsme přiletěli s předstihem, chtěla jsem co nejdřív do olympijského bazénu na trénink, pustili nás do něj ve středu a řekli, že když tam skočím, budu první závodní plavec. Tak jsem skočila. (úsměv) Plavala jsem na kraji, protože zrovna instalovali časomíru.

A jaké jste měla dojmy z vody, v níž za necelé čtyři měsíce poplavete na olympiádě?

Je v pohodě. Ptali se, jestli má být teplejší nebo studenější, pořád na něčem pracovali. Zlepšují se, nakonec to bylo v pohodě, i voda byla studenější, jinak bychom se tam uvařili.

Ale olympiáda by asi ještě v Riu ještě začít nemohla…

Rozhodně ne. Byli jsme v části, kde je osm devět sportovišť, hotový byl bazén jen pro akvabely, ten náš zprovoznili pro závody, nepustili nás do celého areálu. Okolo byly všude bagry.

Závody proběhly ve standardním režimu?

První den to ráno odsejpalo, pak měli čtyřicet minut skluz. Tak jsme v tom vedru čekali, ve svolavatelně byla zase strašná zima…

Se změnami teplot asi budete muset počítat i během olympiády.

První den jsem hledala rozplavávací bazén, nakonec mě zavedli ven. Byla jsem překvapená, ale mají to prý ještě zastřešit. To si neumím představit, ale slibují, že to bude super.

Stihla jste si i prohlédnout město?

Věděla jsem, že při olympiádě toho moc nestihnu, jak tam budeme týden před a dva dny po závodech. A bude tam milión lidí. Byla jsem na Ježíšovi, u favel, u moře, měli jsme českého průvodce. Akorát cesta do centra trvala hodinu a půl cesty, prý ten průvodce jel jednou domů pět a půl hodiny, to si neumím představit.

Na návštěvu věhlasné sochy Krista Spasitele jste nemuseli čekat?

To bylo v pohodě, moc lidí tam zrovna nebylo. Ale ani na bazénu nebyli fanoušci. Nejvíc město žilo v neděli večer, když odvolávali prezidentku. Ve městě to všichni řešili, v hospodách i barech, co jsme viděli, když jsme jeli kolem.

Reklama

Související témata: