Hlavní obsah

Jedu do Ria, zjistila během jízdy. Kudějová v boji o olympiádu zdolala legendu Hilgertovou

Michal OsobaPrávo

Podél kanálu v pražské Troji za ní běžela početná skupinka oblečená ve fialových tričkách s nápisem „Kudějka fans“, Kateřina Kudějová zatím v prostoru cíle přijímala gratulace. Mistryně světa na kajaku si v domácí nominaci zajistila start v Riu v souboji s dvojnásobnou olympijskou vítězkou Štěpánkou Hilgertovou.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Vítězka nominačních závodů mezi kajakářkami Kateřina Kudějová.

Článek

Kdy jste najisto věděla, že letenku do Ria máte v kapse?

Už v sobotu jsem si spočítala, že by Štěpánka musela vyhrát. Ale jak jsem jela poslední a přede mnou Verča Vojtová, nevěděla jsem, že ji porazila. Až ve třetině trati jsem zjistila, že jedu do Ria, slyšela jsem hlasatele. Tak už jsem si říkala, že to je dobré, ale jak jsem věděla, že to je v pohodě, tak jsem kazila a jelo se mi blbě.

Odkud se rekrutoval váš nápadný fanclub?

Jsou to lidi hlavně z rodiny, přátel, spousta kamarádů od vody. Dokonce i někteří rozhodčí měli ty trika, ale na sebe si je vzít nemohli, to by nevypadalo dobře. (úsměv) Určitě mi moc fanoušci pomohli a teď můžeme jít slavit.

Celou nominaci jste zvládla hladce, pokaždé jste byla na stupních…

Měla jsem v plánu jezdit stabilně, to se mi dařilo. Když jsem v sobotu vyhrála, už to ze mě spadlo. Chtěla jsem mít klid, abych se nemusela stresovat ještě na mistrovství Evropy.

Ale i tam budete jistě chtít uspět…

Na mistrovství Evropy se úplně necítím, jede se v Liptovském Mikuláši, ale na jiném kanále, bude to pro všechny nové. Ale tím se netrápím, teď se chystám hlavně na olympiádu.

Budete k ní upínat veškeré své soustředění?

Myslím, že to není nejlepší přístup. Přemýšlela jsem třeba v zimě, když se mě všichni ptali, jak řeším jídlo, jestli to fakt neupravím. Ale pak jsem si uvědomila, že by to bylo jen k horšímu. Nechci to mít nastavené, že je jen olympiáda a nic jiného.

Po loňském světovém titulu budete mít asi vysoké ambice i v Riu…

Je jasné, co bych chtěla, reálné možnosti na první místo asi jsou taky, ale zůstávám nohama na zemi. Pojedu tam jako na mistrovství světa a uvidíme, jak to dopadne…

Reklama