Hlavní obsah

Plavci budou v Londýně cílit na limity i osobáky. Medaile by byla příjemný bonus

Praha

Osobní rekordy, další limity pro olympijské hry v Riu a případná odměna v podobě medaile. To je v plán 22členné české plavecké reprezentace, která bude od pondělí svádět boje s konkurencí na evropském šampionátu v Londýně.

Foto: archiv Barbory Závadové

Česká plavkyně Barbora Závadová.

Článek

Vedení české výpravy by v bazénu, v němž se rozdávaly medaile při olympiádě v roce 2012, především rádo rozšířilo skupinu limitářů pro srpnové hry v Riu de Janeiro, v níž zatím figurují jen Simona Baumrtová, Barbora Závadová, Lucie Svěcená a Jan Micka.

„Na splnění limitu je čas do 3. července. Do Londýna jedou s cílem splnit áčkový limit Petra Chocová, Martina Moravčíková, Anna Kolářová, Jan Šefl a Pavel Janeček," podotkl před cestou do Velké Británie šéftrenér reprezentace Vlastimír Perna.

Micka odpočíval na chatě

Před londýnskou olympiádou se plavcům podařilo z evropského šampionátu v Debrecínu přivézt tři medaile, na letošním kontinentálním mistrovství se má ale sejít silnější konkurence a reprezentanti o cenných kovech mluví opatrně. „Neskrývám ale, že toužím po finále na všech znakařských tratích. Pokud se mi do finále podaří projít, bude rozhodovat momentální forma," poznamenala Baumrtová.

Polohářka Barbora Závadová získala podobně jako Baumrtová před čtyřmi lety evropský bronz a v Londýně by se nebránila příjemnému překvapení. "Zatím jsem ale nezaplavala vysloveně elitní čas, takže jsem zvědavá. Evropská konkurence v závodu na 400 metrů polohově je ale hodně dobrá a úspěch visí hodně vysoko. Bylo by hezké zopakovat či napodobit výsledky z Debrecínu," upozornila.

Pro mužského zástupce v elitním triu Jana Micku bude Londýn testem, zda překonal výkonnostní pokles, s kterým se potýkal před dvěma týdny, kdy jej dokonce trenérka Jaroslava Passerová poslala ze závodů domů. "Jel jsem na chajdu, odpočinul jsem si. Nevím, co to bylo, ale mívám to tak skoro každé jaro. V Londýně budu spokojený s výkony na úrovni osobních rekordů," přemítal jednadvacetiletý reprezentant.

Nominace na ME v Londýně (bazénové plavání 16.-22.5.)
Ženy:
Simona BAUMRTOVÁ
Martina ELHENICKÁ
Tereza GRUSOVÁ
Tereza HORÁKOVÁ
Kristýna HORSKÁ
Petra CHOCOVÁ
Anna KOLÁŘOVÁ
Věra KOPŘIVOVÁ
Martina MORAVČÍKOVÁ
Lucie SVĚCENÁ
Monika ŠTĚPÁNOVÁ
Barbora ZÁVADOVÁ
Tereza ZÁVADOVÁ
Muži:
Petr BARTŮNĚK
Roman DMYTRIJEV
Tomáš FRANTA
Tomáš HAVRÁNEK
Pavel JANEČEK
Ján KÚTNIK
Jan MICKA
Petr NOVÁK
Jan ŠEFL

Reklama