Hlavní obsah

Skifař Synek má už roky zlomený obratel, vynechá závod v Lucernu

Skifař Ondřej Synek ze zdravotních důvodů vynechá druhý závod Světového poháru ve veslování příští týden v Lucernu. Lékaři zjistili, že čtyřnásobný mistr světa má již několik let zlomený čtvrtý obratel. Účast třiatřicetiletého veslaře na olympijských hrách v Riu de Janeiro ale ohrožena není. Synek plánuje, že se představí hned o prvním červnovém víkendu na závodě Holland Beker v Amsterdamu.

Foto: Ivana Roháčková

Ondřej Synek (dole).

Článek

"Do Lucernu nejedu spíše z preventivních důvodů. V minulých týdnech jsem měl problémy se zády, tak jsem šel na vyšetření. Byl jsem na magnetické rezonanci, rentgenech a zjistili mi, že mám zlomený čtvrtý obratel," řekl Synek.

Do páteře dostal injekci, po které se mu ulevilo. "Měl jsem tam oteklý nerv, který je namáhaný," uvedl. S lékaři se dohodl, že bude lepší, když nebude v nejbližší době závodit. "Mám tři dny volno, aby se to zklidnilo a záda nedostala záhul, tak vynecháme Lucern," uvedl veslař pražské Dukly.

Informace, že má zlomený obratel, ho zaskočila. "Není to příjemné, ale pravděpodobně to mám několik let a už to nikdy nesroste. Budu se s tím muset naučit žít," řekl Synek smířeně. V příštích dnech a týdnech bude chodit na rehabilitace a musí se naučit jinak dýchat. "Abych páteři ulevoval."

Záda ho trápí už řadu let

Optimismus směrem k blížícímu se srpnovému vrcholu sezóny v Riu, na kterém bude usilovat o zisk zlaté medaile, mu dodává skutečnost, že trénuje prakticky podle plánu. "Žádné velké výpadky nejsou, takže doufám, že nic ohroženého nemám," uvedl stříbrný medailista z olympiád v Pekingu i Londýně.

Se zády má problémy již řadu let. "Není to ale tak, že by s nimi měl potíže každý veslař. Já je mám prý proto, že mám méně pohyblivé kyčle a doháním to zády," řekl Synek, který v čekárně zjistil, že podobné problémy nemá sám.

Shodou okolností u lékaře potkal bývalého desetibojaře Tomáše Dvořáka, který ho hned uklidňoval. "Říkám mu, že mám zlomený obratel a on na to: to je v pohodě, já mám zlomené dva. A taky s tím závodil a nevěděl o tom," pousmál se rodák z Brandýsa nad Labem.

Zpět v závodním tempu se Synek představí 4. a 5. června v Amsterdamu, kde se koná tradiční regata Holland Beker. "Pojede tam i Drysdale, takže to bude kvalitní závodění," těšil se Synek na konfrontaci se svým dlouholetým sokem Mahém Drysdalem z Nového Zélandu.

Až poté se český reprezentant rozhodne, zda se od 17. do 19. června představí v posledním závodu SP v Poznani. Původně do Polska jet nechtěl, nyní však nevylučuje, že svůj plán s trenérem Milanem Dolečkem přehodnotí.

Reklama