Hlavní obsah

Experimenty končí, čtyřkajak pojede na OH v tradičním složení

Praha

Konec experimentů, čtyřkajak bude v Riu de Janeiro obhajovat bronzovou olympijskou medaili v tradičním složení. Do lodě tak usednou Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. Nedostane se na aktuálně druhého nejlepšího tuzemského kajakáře Jakuba Špicara, který v posledním závodu Světového poháru v portugalském Montemoru skončil hned za Dostálem v individuálním závodu na olympijském kilometru druhý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český čtyřkajak ve složení (zleva) Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Šterba.

Článek

Česká republika má osm rychlostních kanoistů do Ria a Špicar mezi nimi není, byť jeho výkonnost je na světové úrovni. V týmu byl na SP v Duisburgu a v Račicích, ale při obou závodech skončil čtyřkajak pátý. V Montemoru v tradičním složení vyhrál. Špicar se dostal do podobné pozice jako vodní slalomář Vavřinec Hradilek, který nemůže v Riu obhajovat olympijské stříbro, byť patří mezi nejlepší kajakáře na světě a letos byl za Jiřím Prskavcem druhý na mistrovství Evropy.

Kromě čtyřkajaku trenér reprezentace Pavel Hottmar uzavřel jmenovitou nominaci také v ostatních lodích. Do kanoe podle očekávání usedne Martin Fuksa, v deblkanoi budou tradičně Jaroslav Radoň s Filipem Dvořákem. Na singlkajaku na dvoustovce pojede Filip Šváb.

"Jsem rád, že bylo možné uzavřít nominaci tak brzy, závodníci teď budou mít klid na přípravu," uvedl v tiskové zprávě svazu kouč Hottmar. "Nedělní parádní výkon čtyřkajaku v Portugalsku nejen jednoznačně odpověděl na otázku složení posádky, ale posádku stmelil a dodal jí sílu. Vím, že ještě svou výkonnost posunou vzhůru," věřil.

Špicar odcestuje do Ria alespoň jako náhradník, neboť Havel se Štěrbou, bronzoví medailisté z loňského ME, budou moci pravděpodobně na OH nastoupit i do závodu deblkajaků na kilometrové trati. "Konečnou přihlášku provedu až podle vývoje přípravy, lze ji měnit ještě v srpnu. Vzhledem k výsledkům v posledních letech nás musí zajímat jen šance na medaile," dodal Hottmar.

Čtyřkajak Havel, Trefil, Dostál, Štěrba má tři tituly mistrů Evropy a kompletní sbírku medailí ze světových šampionátů. "Po Londýně jsem neskončil a chtěl jsem zabojovat o Rio. Povedlo se a posádka má dobře nakročeno k olympiádě," řekl pětatřicetiletý zadák Štěrba, jehož kouč společně s Trefilem střídal právě za Špicara.

Reklama