Hlavní obsah

Plavec Svoboda chce na MS zlepšit osobní rekordy

Po dlouhé době by měl Květoslav Svoboda v příštím týdnu na mistrovství světa v krátkém bazénu opět zaútočit na osobní rekordy. Na šampionátu v Šanghaji se chce aktuálně nejlepší český plavec přesvědčit, že už se definitivně dostal ze zdravotních potíží, které ho trápily na začátku loňského roku. Po letošní tvrdé přípravě cítí, že je v optimální pohodě a na rekordní časy by mohl dosáhnout.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Květoslav Svoboda

Článek

Největšího úspěchu zatím dosáhl Svoboda před čtyřmi lety na mistrovství světa v krátkém bazénu v Moskvě, kde skončil v závodu na 400 metrů volný způsob druhý v čase 3:41,97. "Těžko mohu říci, zda budu opět bojovat o medaili. Rozhodně jsem se ve srovnání se svými nejlepšími časy nezhoršil, pohybují se na stejné úrovni jako před lety," řekl dnes Svoboda v rozhovoru s novináři v Brně.

Zrychlili však jeho soupeři ve světě. "Pokud překonám svá osobní maxima, tak budu spokojený. Je jedno, zda skončím druhý, nebo až pátý," řekl znojemský plavec.

V Šanghaji ho čekají čtyři závody

Na evropském šampionátu 2004 v krátkém bazénu ve Vídni Svoboda přecenil své síly po nemoci a po závodu na 400 metrů volný způsob zkolaboval. Pak se několik měsíců trápil, trpěl zdravotními problémy a na letním MS v Montrealu nepostoupil z rozplaveb. V prosinci na ME v krátkém bazénu v Terstu však šestým místem prokázal, že nastoupil cestu zpět do špičky.

V Šanghaji na něj opět čeká náročný program. Příští středu poplave závod na 200 metrů volný způsob, o den později štafetu, v pátek 400 metrů kraul a v neděli doplňkově 200 metrů znak.

"O konkurenci v mých disciplínách jsem se zatím příliš nezajímal. Teprve až v Číně budu vědět, zda se na startu objeví i nejlepší australští a američtí plavci, kteří upřednostňovali nedávné Hry Commonwealthu v Melbourne," dodal Svoboda.

Víc se těší na ME v Budapešti

Ani pro něj přitom nebude start na mistrovství světa v Šanghaji hlavním vrcholem letošního roku. "Krátký bazén nemá přece jen pro nás takový zvuk. Za hlavní vrchol letošního roku považujeme letní mistrovství Evropy v Budapešti v padesátimetrovém bazénu," poznamenal trenér znojemských plavců Jiří Kyněra.

Přípravu na mistrovství světa v Číně měl Svoboda společně se svým oddílovým kolegou Michalem Rubáčkem náročnou. Po Světovém poháru v Berlíně a mistrovství republiky v Chomutově, kde oba znojemští plavci získali celkem devět titulů, následovalo třítýdenní vysokohorské soustředění v Itálii.

"Právě v tomto prostředí jsme splnili v ideálních podmínkách všechny plánované tréninkové dávky. Ve výšce dvou tisíc metrů nad mořem jsme mohli společně se třemi italskými týmy trénovat v krátkém šestidráhovém bazénu," dodal trenér Kyněra.

Reklama