Hlavní obsah

Čeští plavci nemají na MS v krátkém bazénu velké ambice

ŠANGHAJ

Bez největších hvězd, ale s mnoha špičkovými plavci, začne ve středu mistrovství světa v krátkém bazénu v Šanghaji. Český tým má jedenáct členů. Jsou mezi nimi i Michal Rubáček a Martin Kresta, nad jejichž startem visel otazník. Z českých reprezentantů mají největší šance alespoň na postup z rozplaveb mají Květoslav Svoboda, Jana Myšková, Jana Pechanová a Petra Klosová.

Foto: ČTK/AP

Ilona Hlaváčková na šampionátu závodit nebude.

Článek

Rubáček s Krestou odletěli do Šanghaje se čtyřdenním zpožděním oproti zbytku výpravy v pondělí poté, co ráno dal lékař Rubáčkovi svolení. Ten měl za sebou prodělané příušnice. Pokud by Rubáček do Číny neodjel, nemohla by nastoupit kraulařská štafeta na 4x200 metrů ani Martin Kresta, který jako jediný ze čtveřice nemá splněný individuální limit a byl dodatečně nominován právě do týmového závodu.

Nominaci na MS v pětadvacetimetrovém bazénu si vedle Rubáčka a Kresty vybojovalo dalších devět českých plavců - prsaři Petra Chocová, Jiří Jedlička a Daniel Málek, kraulaři Klosová, Jana Pechanová, Myšková, Svoboda, Martin Verner a na divokou kartu také zkušená motýlkářka Marcela Kubalčíková.

Svoboda chce dokázat, že je zpátky

"Uvidíme, jaké to na Michalovi (Rubáčkovi) zanechalo následky. Je to škoda, štafeta by mohla postoupit do finále," řekla ČTK reprezentační trenérka Jaroslava Passerová. "Dobře vypadá Jana Myšková, jinak budeme velmi rádi za každé semifinále," uvedla trenérka.

Svoboda přitom před šesti lety skončil druhý na čtyřstovce, předloni byl na stejné trati těsně čtvrtý. Ale v prosinci 2004 při krátkém ME zkolaboval a od té doby se potýkal se zdravotními potíži. Nyní už je prý v pořádku. "Chtěl bych plavat na hranici osobáků, abych si dokázal, že jsem zpátky. Na umístění nemyslím," prohlásil Svoboda.

Rozebíratelný bazén

Ve startovní listině není famózní Američan Michael Phelps, šestinásobný olympijský vítěz z Atén, ani jeho australský soupeř Ian Thorpe, který se zotavuje po nemoci. Největšími hvězdami by měli být světoví rekordmani Roland Schoeman z JAR a Australanka Lisbeth Lentonová.

Závodit se bude v rozebíratelném bazénu, v němž se plavalo v roce 2004 na MS v Indianapolisu a který byl postaven na tenisovém kurtu. Ten má odsuvnou střechu. Slavnostně byl bazén s kapacitou 15.000 diváků otevřen v pondělí za přítomnosti olympijské vítězky Le Ťing-i a Brita Marka Fostera.

Mezi rekordním počtem startujících ze 128 zemí bude velmi silných 43 domácích plavců, kteří berou osmý světový šampionát v krátkém bazénu jako přípravu na olympijské hry v Pekingu. Největší čínskou adeptkou na zlatou medaili je prsařka Čchi Chuej, mistryně světa z roku 2003 na dvoustovce.

Reklama