Hlavní obsah

Místo blonďáka zabiják. Fuksa si zvyká bez vlasů i telefonu

Praha

Blonďatý přeliv, který ho provázel olympijskou sezónou, je minulostí. Teď se délka sestřihu kanoisty Martina Fuksy počítá na milimetry. „Ale to bylo to nejmenší. Vlasy dorostou a aspoň mám jinou image. Zabijáka,“ culí se pátý muž olympijského závodu na kilometru, jenž využil možnosti absolvovat vojenský přijímač a vstoupit do armády.

Foto: Ivana Roháčková

Kanoista Martin Fuksa s novým "armádním" sestříhem.

Článek

V pondělí v sedm ráno nástup ve Vyškově, praktický i teoretický výcvik až do čtvrteční čtvrté hodiny odpolední. Pak cesta domů a tři dny tréninku. Tak vypadá program loňského mistra světa na pětistovce od začátku října téměř až do Vánoc.

„Tři měsíce nejsou úplně krátká doba. Na olympiádě jsem medaili nezískal, tak bych se o to víc chtěl předvést za rok na mistrovství světa,“ přiznává, že si možnost absolvování přijímače pečlivě rozmýšlel.

Kdy jindy, než teď

Od rodinné rady v čele s tátou Petrem a dědou Josefem, kteří jsou zároveň jeho trenéři, ale dostal požehnání, a tak do Vyškova vyrazil. „Říkali, že se taková nabídka nemusí opakovat a teď po olympiádě je vhodný okamžik,“ vykládá.

Poptal se kolegů v Dukle, co ho čeká, moc detailů se ale nedozvěděl. „Říkali, že si to musím zažít, protože se to těžko popisuje. A měli pravdu,“ ví. „První den jsem si říkal, že to nebude úplně nejsnadnější. Ale už jsem si zvykl. I když je to náročné období,“ připouští Fuksa.

Byť má z dlouholetého kanoistického tréninku špičkovou fyzickou kondici, není pro něj výcvik zdaleka jen aktivnější dovolenou. „Celý den jsme na nohou nebo v učebně, vracíme se před desátou. A když o víkendu kluci můžou doma odpočívat a nabírat síly, já trénuju. I pro mě je to fyzicky náročné,“ ujišťuje třiadvacetiletý Fuksa.

Fanoušky našel i ve Vyškově

Novinkou je pro něj i vojenský režim. Kanoista, jenž má na sociálních sítích tisíce fanoušků, teď na internetu tráví minimum času.

„Ráno jsem deset minut u telefonu, večer také deset minut a jdu spát, protože jsem úplně hotovej. Fanoušci musí pochopit, že mám tři měsíce jiné povinnosti,“ vypráví Fuksa, jenž ostatně našel své příznivce i mezi budoucími vojáky. „Někteří kluci mě znali, pár si jich přišlo i pro podpis a fotku, to bylo fajn,“ hřálo ho.

Přijímač spolu s ním absolvuje i mistr Evropy v moderním pětiboji Jan Kuf. „Jezdíme do Vyškova i zpátky spolu, ale jsme každý v jiné rotě, takže se třeba celý týden nepotkáme. Aspoň si pak cestou máme co vyprávět,“ usmívá se Fuksa, jenž v pátek absolvoval na Hradčanském náměstí slavnostní přísahu.

Reklama