Hlavní obsah

Plavu si, ani nevím jak... Britský dobrodruh se vydal přes Atlantik

Osmatřicetiletý Brit Ben Hooper se může stát vůbec prvním člověkem, který přeplave Atlantský oceán. Bývalý policista se v neděli ponořil do vln v západoafrickém Senegalu a v březnu by svou pouť v délce přes tři tisíce kilometrů rád ukončil na pobřeží Brazílie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ben Hooper chce přeplavat AtlantikVideo: sntv

 
Článek

Voda je Hooperovým živlem, kromě dálkového plavání se věnuje i sportovnímu potápění a freedivingu. Sen o překonání Atlantiku v sobě londýnský rodák nese už od dětství.

„Během cesty mě zřejmě čeká celá řada nástrah. Jedním z rizik bude určitě počasí, s kterým toho ale moc nenadělám. Určitě bude dost horko a také moře bude relativně teplé. Sice jsme se snažili vybrat co nejstabilnější trasu, ale Matka příroda je Matka příroda," přemítal Hooper před tím, že si nasadil plavecké brýle a vydal se vstříc zdánlivě nekonečné trase.

Asi nejčastější dotaz, na který před startem smělého projektu plavecký nadšenec odpovídal, bylo nebezpečí žraloků. „Máme odpuzovače, elektrický ochranný štít. Čistě teoereticky je mnohem větší pravděpodobnost, že mě zasáhne blesk, než že mě sežere žralok," uvedl Hooper.

Při pokusu o zápis do historie ho bude hlídat doprovodné plavidlo, na kterém bude britský dobrodruh spát a jíst.

Reklama