Hlavní obsah

Plavec Čech se chystá pokořit La Manche oběma směry

BRNO

Dvacetiletý plavec Univerzity Brno David Čech se chystá na přelomu července a srpna překonat kanál La Manche oběma směry. Podobný výkon se zatím žádnému českému plavci nepodařil. Letos ve stejném termínu bude o totéž s jiným lodivodem usilovat také Yvetta Hlaváčová.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

David Čech

Článek

Čech už překonal La Manche jedním směrem v roce 2004 v čase 9 hodin a 45 minut. V 18 letech se tehdy stal nejmladším českým plavcem, jenž zdolal mořskou úžinu mezi Anglií a Francií.

"Hodně spoléhám na zkušeného lodivoda Rega Brickela, který mě dovedl k prvnímu úspěchu. O jeho kvalitách jsem se přesvědčil znovu před rokem, kdy jsem byl členem doprovodného týmu při přeplavbě Richarda Haana," řekl Čech na dnešní tiskové konferenci v Brně. Myšlenka na překonání kanálu oběma směry ho napadla hned po prvním úspěšném pokusu.

Minimalizuje náklady

Student prvního ročníku stavební fakulty VUT v Brně v současném zkouškovém období plave v tréninku čtyřicet až padesát kilometrů týdně. Po dokončení studijních povinností se chystá v závěrečné přípravě plavat okolo osmdesáti kilometrů týdně. Na chladnou vodu si zvykal celou zimu, několikrát týdně se koupal v ledové vodě o teplotě pouhých 0,5 stupně Celsia.

"Fyzicky i psychicky bych se měl na tento výkon připravit dobře. Problém ale může nastat s počasím, což neovlivním. Musím pouze věřit, že bude optimální a umožní mi přeplavat kanál oběma směry," dodal Čech.

Společně s trenérem Jiřím Povolným nyní usilovně shání peníze, neboť pouze pronájem lodi přijde na 180 000 korun a předběžný rozpočet na celou akci se blíží půl miliónu. "Snažím se co nejvíce minimalizovat náklady, část mého prvního pokusu hradili rodiče," poznamenal Čech.

Vedle překonání kanálu La Manche by Čech v budoucnu rád zasáhl i do Světového poháru dálkových plavců. Jak ale sám přiznal, zatím mu chybí potřebná rychlost k tomu, aby se uplatnil mezi elitou.

Reklama

Související témata: