Hlavní obsah

Český sport na čas ztrácí další eso. Olympijská vítězka čeká miminko

Praha

Nedlouho poté, co ukončila kariéru slalomářka Šárka Strachová a svoji poslední reprezentační sezónu absolvoval běžec na lyžích Lukáš Bauer, se s vrcholovým sportem minimálně na čas loučí další české eso. Konec na pondělní tiskové konferenci ohlásila veslařka Mirka Topinková (za svobodna Knapková), olympijská vítězka z Londýna na skifu. V šestatřiceti letech očekává potomka.

Veslařka Topinková je těhotnáVideo: Sport.cz

 
Článek

„Jsem v pátém měsíci, miminko očekáváme v září,“ mohla se pochlubit. Jestli to znamená i konec kariéry, ještě sama netuší. „Cítím, že bych mohla závodit a podávat výkony na mezinárodní úrovni, ale nejsem si jistá, jak se můj život a priority změní a veslování mi bude dávat smysl,“ přiznala.

Úspěchy brněnská rodačka sbírala už od přelomu tisíciletí, postupně dosáhla na všechny veslařské mety. Dvakrát celkově vyhrála Světový pohár, čtyřikrát mistrovství Evropy. V roce 2011 na jezeře Bled vybojovala titul mistryně světa, kterým vyšperkovala svoji sbírku čítající ještě tři stříbra a dva bronzy.

Vrchol kariéry přišel v roce 2012. Z olympiády měla už čtvrté i páté místo a i v Londýně se zdálo, že její zlatý sen zhatí zdravotní problémy. Během olympijské regaty ji trápil natržený sval v oblasti žeber, hrozilo, že ani nebude moct závodit. Ale s přispěním renomovaného fyzioterapeuta Pavla Koláře se dala dohromady a ve finále předvedla neuvěřitelný výkon, kdy od úvodních metrů suverénně uháněla za olympijským zlatem.

Topinková Knapková začínala s atletikou, k veslování ji přivedl otec, jenž rovněž startoval na olympiádě. Jako veslařský kouč ji celou kariérou provázel Tomáš Kacovský.

Reklama