Hlavní obsah

První veslařská medaile z mistrovství Evropy. Bronz má čtyřka bez kormidelníka!

Račice
Aktualizováno

Česko má první medaili z domácího ME ve veslování. Pro bronz si v račickém finále dojela čtyřka bez kormidelníka lehkých vah ve složení Milan Viktora, Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Jan Hájek. V závodě dvojek bez kormidelníka obsadili Jakub Podrazil s Lukášem Helešicem už potřetí za sebou čtvrté místo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Veslaři Lukáš Helešic (vpředu) a Jakub Podrazil na mistrovství Evropy v Račicích.

Článek

"V hlavě jsme měli, že na medaili máme, tak šlo jen o to udržet nasazené tempo, i když se docela točil vítr," říkal nejstarší člen bronzové posádky 35letý Jiří Kopáč. Čeští veslaři ocenili diváckou podporu. "Nejdřív mi přišlo dost ticho, ale ke konci to na břehu neskutečně hučelo," doplňoval háček Jan Hájek.

Dvojka bez kormidelníka Helešic, Podrazil bohužel s medailí na krku pózovat nemohla.

„Máme bramborový hattrick, nakonec jsme za něj asi rádi," konstatoval Podrazil. „Já bych byl ale ještě radši, kdyby nám viselo něco malého na krku. Nedá se ale nic dělat, odvedli jsme, co v nás momentálně bylo silově i technicky," říkal Helešic.

Češi rozjeli finále výborně, nasadili rychlé tempo hned od startu a po 500 metrech byli druzí. „Ze začátku jsme to odpálili s tím, že pojedeme, co vydržíme," usmál se Helešic. V čele jeli Italové Lodo s Vicinem, jimž se podařilo rychle odskočit, a mířili jasně za zlatem, ale zhruba v polovině trati se před českou loď dostali posádky Srbska, Nizozemska i Francie.

Ve finiši nakonec česká dvojka právě přes Nizozemce urvala čtvrté místo. „Posledních 300 metrů dělali diváci skvělý humbuk, to byl pro nás povolený doping," uznal Podrazil. „Bylo krásné, jak nám lidi tleskali, i když tu placku nemáme," ocenil Helešic.

V závodě o medaile se po poledni ještě představí tři české lodě. Nejprve čtyřka bez kormidelníka lehkých vah ve složení Milan Viktora, Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Jan Hájek, hned po nich bronz obhajující ženský dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová a ve 14.03 h má odstartovat ostře sledované finále skifařů, kde Ondřej Synek patří mezi žhavé adepty na zlato.

Ze šesti českých lodí, které už ráno absolvovaly B finále, dopadl nejlépe dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek, který si vítězstvím zajistil celkové 7. místo. „Prodali jsme, co v nás bylo. Tato disciplína je teď jediná z lehké váhy v olympijském programu, takže je v ní skutečně nabitá konkurence," tvrdil Vraštil.

Mezi elitní desítku v konečném pořadí se pak z českých posádek. vešla ještě na deváté příčce čtyřka bez kormidelníka, jejíž strok Jakub Makovička se startem v Račicích loučil ve 36 letech s reprezentací. „Jel jsem tady jen proto, aby mě ještě viděl závodit devítiletý syn Matěj," řekl Makovička, který se chystá za týden při Primátorkách napsat tečku za veslařskou kariérou. „Srdce by ještě chtělo, ale už to asi nepůjde skloubit s profesí," dodal zkušený veslař, jenž dělá psovoda vojenské policie v Jaroměři.

Reklama