Hlavní obsah

Synek místo Primátorek poseká trávník, zlaté holky proti sobě na Vltavě nejdou

Praha

Členky zlatého dvojskifu Lenka Antošová a Kristýna Fleissnerová se na 104. ročník veslařských Primátorek chystají, další čerstvý mistr Evropy Ondřej Synek ale nedělní závod na Vltavě vynechává.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český skifař Ondřej Synek na ME v Račicích

Článek

„Primátorky nejedu, musím na chalupě posekat trávník," říká s úsměvem skifař, jenž seděl sedmkrát v sestavě vítězné osmy Dukly (naposledy v roce 2014). Navíc má na kontě i šest primátorských vítězství ve své disciplíně. „Berte to tak, že už toho mám fakt odzávoděno hodně. Bude mi letos pětatřicet a vrcholový sport je pro mne každý rok těžší a těžší," tvrdí.

„Chci taky občas žít jako normální člověk, proto se snažím víkendy, když to jde, trávit s rodinou a ne furt jenom po závodech," vysvětluje už vážněji svou absenci s tím, že víc než fyzický odpočinek potřebuje vyčistit hlavu. „Poslední čtyři týdny jsem toho měl opravdu hodně okolo mistrovství Evropy a nešlo jen o trénink. Jako tvář šampionátu jsem měl i hodně lítání kolem, takže teď jsem slíbil rodině, že si udělám čas pro ně," doplňuje Synek.

Trenér Doleček elitnímu českému skifaři příští start naplánoval až na polovinu června, kdy se jede druhý díl Světového poháru v Poznani. „Chci ho ale ještě přemluvit, že bychom jeli možná místo toho o týden později na regatu do Amsterdamu. Druhý červencový víkend mě pak ale určitě čeká finále svěťáku v Lucernu," říká Synek.

Antošová s Fleissnerovou mohly jet proti sobě závod na skifu, nakonec ale každá volí jinou loď. "Trochu se to nabízelo, abychom se potkaly jako soupeřky, ale nakonec já budu sedět v osmě," usmívá se Fleissnerová, která usedne do favorizované posádky Slavie.

Drama se nečeká

Antošová se už v pátek představí v závodě univerzitních osmiveslic, kde se letos představí 14 posádek včetně dvou univerzit z Drážďan a nově také z Budapešti. V neděli pak bude Antošová hlavní favoritkou mezi skifařkami bojujícími v závodě O stuhu Podolí.

„Primátorky jsou pro všechny veslaře svátek, takže se na už hodně těším," uvedla Antošová, která na skifu na Vltavě ještě nikdy nevyhrála. V uplynulých dvou letech této disciplíně kralovala právě Fleissnerová. v minulosti pak i starší sestra Antošové Jitka.

Hlavní závod mužských osmiveslic, která odstartuje v neděli ve 12 hodin by žádné drama přinést neměl. Favorizovaná Dukla, která závod ovládla sedmatřicetkrát v řadě, totiž staví dvě čistokrevné posádky a ještě jednu společnou s ČVK Praha.

Lonští vítězové Vojtěch Řimák, Antonín Mařík, Ondřej Šams, Adam Štěrbák, Martin Basl, Matyáš Klang, Jakub Makovička, Jan Lapáček a kormidelník Radek Šuma byli rozděleni celkem do tří lodí, přičemž Šams, Štěrbák a Lapáček tentokrát mezi přihlášenými úplně chybí.

Nejsilnější by letos měla být osma Dukly, ve které budou sedět Lukáš Helešic a Jakub Podrazil, čtvrtí z račického ME na dvojce bez kormidelníka. Základem další lodě z nejsilnějšího domácího veslařského klubu je pak z ME bronzová čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Milan Viktora, Jan Hájek. Závodu se slavnou zatáčkou pod vyšehradskou skálou kraluje Dukla nepřetržitě od roku 1979.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články