Hlavní obsah

V semifinále ME ve vodním slalomu je zatím osm českých lodí

Tacen

Do semifinále mistrovství Evropy ve vodním slalomu postoupilo osm z devíti českých lodí, které dnes startovaly v kvalifikaci. Při vstupu do šampionátu na kanále ve slovinském Tacenu byli stoprocentní kajakáři i deblkanoisté. Vypadla jen kanoistka Eva Říhová, která je věkem ještě juniorka. Semifinále těchto kategorií je na programu v sobotu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář Jiří Prskavec

Článek

Hned v prvním kole kvalifikace si účast v třicetičlenném semifinále zajistili všichni čeští kajakáři. Obhájce evropského titulu Jiří Prskavec po bezchybné jízdě obsadil třetí příčku. Předčil ho mimo jiné reprezentační kolega Vít Přindiš, který první kvalifikační jízdu vyhrál o 2,70 sekundy před Němcem Alexanderem Grimmem. Z jedenácté příčky navzdory dvěma "šťouchům" postoupil Ondřej Tunka.

Rovněž českým deblkanoím stačila k postupu jediná kvalifikační jízda. Ondřej Karlovský a Jakub Jáně byli druzí, pouze kvůli dvousekundové penalizaci nestačili na bratrance Ladislava a Petera Škantárovy ze Slovenska. Tomáš Koplík a Jakub Vrzáň obsadili čtvrtou příčku, účastníci loňské olympiády v Riu Jonáš Kašpar a Marek Šindler se dělili o desáté místo s francouzskou deblkanoí Gauthier Klauss, Mathieu Peche. Tyto dvě lodě postoupily z prvního kola kvalifikace jako poslední. Semifinále deblkanoistů bude patnáctičlenné.

Naopak mezi kanoistkami si v úvodní kvalifikační jízdě zajistila z českých reprezentantek postup jen Monika Jančová, která skončila pátá. Říhové účast v semifinále v této jízdě o jednu příčku utekla. Vítězka českých nominačních závodů Tereza Fišerová neprojela devátou branku a padesátisekundová penalizace ji odsunula až na 24. příčku.

Fišerová všechno napravila ve druhém kole kvalifikace, které vyhrála. Říhová na jedno z pěti volných míst nedosáhla, s šesti trestnými sekundami skončila devátá. Mezi dvacítkou semifinalistek tak bude chybět.

V pátek budou o postup do semifinále usilovat kajakářky a kanoisté. České barvy budou hájit Kateřina Kudějová, Štěpánka a Amálie Hilgertovy, Matyáš Lhota, Vítězslav Gebas a Michal Jáně. Odpoledne jsou na programu závody hlídek ve všech kategoriích.

Reklama