Hlavní obsah

Česká mašina na medaile prošla ráznými změnami. A zvládla i pořádnou šlamastyku

Praha

Změnila se disciplína, složení posádky i pohoda v ní, síla českého čtyřkajaku se ale nemění. Ze dvou Světových pohárů v Szegedu a Bělehradě si přivezl bronzové medaile a pojistil si ve stávající sestavě start na mistrovství světa v Račicích.

Čtyřkajak v novém složeníVideo: Sport.cz

 
Článek

Tahoun Josef Dostál upřednostnil individuální disciplínu, do posádky se na základě testování a nominačních závodů nevešel Lukáš Trefil, a tak se vedle Jana Štěrby a Daniela Havla posadili Jakub Špicar a Radek Šlouf.

„Není tajemstvím, že v předchozí posádce nebyly vztahy ideální, ale na vodě nám to klapalo. Teď nám to klape v lodi i osobně, o to je to radostnější,“ pochvaluje si Daniel Havel, jenž se z role háčka přesunul na druhou pozici v lodi. „Je to dobrý impuls, nabíjí mě, jakou mají kluci chuť do tréninku. Pro mě je to jeden z nejradostnějších vstupů do sezóny,“ libuje si Štěrba.

Původní kvarteto, které získalo dva olympijské bronzy i světový titul, spolu vydrželo přes čtyři roky, což je ve špičce unikát. Teď si zvyká na ježdění bez Dostála, mistra světa a olympijského medailisty na singlkajaku.

Nahradili lídra

„Pro mě to změna je,“ přikyvuje Štěrba. „Pepa je velký chlap, těžší než Radek, který přede mnou teď sedí. V určité části záběru je to lehčí, ale samozřejmě jak je Pepa individuálně silný, bylo znát, že má páru,“ popisoval nejzkušenější člen posádky.

„Bylo velkou otázkou, jak si čtyřkajak povede bez nejsilnějšího člena, ale pro mě není překvapení, že jezdíme dobré výsledky. Čtyřkajak je týmová záležitost, není to postavené na jedné osobě,“ líčí Štěrba.

„My jsme do toho skočili jako nováčci, cítili jsme tlak s tím, co má čtyřkajak za sebou. Tak jsem nadšený, že medailová šňůra pokračuje,“ hlásí novic v posádce Šlouf.

Celé kvarteto společně trénuje a rozdělilo se i do dvou deblkajaků, tráví spolu tak takřka veškerý tréninkový čas. „Tak aspoň často měníme složení pokojů,“ s úsměvem popisuje Špicar recept na vyhnutí se ponorkové nemoci.

Těží z kilometru

Novinkou je i zkrácení tratě, nově se stala olympijskou pětistovka namísto dosavadního kilometru. A narostla i konkurence. „Byl jsem trochu skeptický k pětistovce, moc jsem nevěřil, že se udržíme ve špičce. Ale v lodi jsme si sedli a daří se,“ pochvaluje si Havel.

Zkušenosti z kilometru nejsou ke škodě, Češi ze své vytrvalosti těží zejména v závěru. „Třeba teď v Bělehradě Srbové ještě sto metrů před cílem vedli, pak skoro zastavili, my byli v závěru silní,“ těší Havla.

České kvarteto si na Světovém poháru v Bělehradě muselo poradit i s nepříjemností v podobě ohnutého kormidla těsně před startem, jak si s nepříjemností poradili, popisují ve videu u článku.

Reklama