Hlavní obsah

Ulhaný plavec se vrací. Po skandálu byl zničený, nyní už má zase motivaci k závodění

Praha

Již na konci června vyprší Ryanu Lochtemu desetiměsíční trest, který dostal od amerického plaveckého svazu a tamního olympijského výboru za vymyšlení historky o přepadení během loňských olympijských her v Riu. Dvaatřicetiletý plavec se už pilně připravuje na návrat, neboť má novou motivaci a rád by se kvalifikoval na olympiádu do Tokia v roce 2020.

Foto: REUTERS/David Gray

Americký plavec Ryan Lochte.

Článek

Když loni během olympijských her v Riu Ryan Lochte barvitě líčil, jak byl spolu se svými kolegy přepaden, a jak na něj lupiči převlečení za policisty mířili pistolí, každý ho politoval. Když ale pak vyšlo najevo, že si historku vymysleli, aby odvrátili pozornost, protože v opilosti poničili čerpací stanici a dostali se do konfliktu s ochrankou, nikdo Lochteho nenazval jinak než lhářem.

„Po Riu jsem byl pravděpodobně nejnenáviděnější osobou na světě,“ prohlásil Lochte na webu straitstimes.com. „Měl jsem období, kdy jsem hodně brečel,“ přiznal dvaatřicetiletý plavec dál. Držitel několika světových rekordů se za své chování sice omluvil, avšak americký plavecký svaz a tamní olympijský výbor se ho rozhodly potrestat.

Deset měsíců nesměl závodit a během té doby nedostal od svazu ani žádnou finanční podporu. Trest Lochtemu vyprší 30. června, tudíž se nestihne ani kvalifikovat na červencové mistrovství světa. A tak před šestinásobným olympijským vítězem vyvstala další výzva. Dostat se opět do americké reprezentace, a hlavně se probojovat na olympijské hry do Tokia v roce 2020. Tam bude mít totiž o jednoho fanouška víc.

Ryan Lochte každým dnem se svou snoubenkou očekává narození syna. A i on je jedním z důvodů, proč se rozhodl v kariéře pokračovat. „Po té aféře s přepadením jsem byl vyčerpaný a zničený, můj syn je ale pro mě novou motivací. To, že se vrátím do vody, dělám hlavně kvůli němu. Chci, aby věděl, že člověk se nemá nikdy vzdát. Těším se, až mě bude během olympiády sledovat a povzbuzovat,“ uzavřel několikanásobný medailista ze světových šampionátů.

Reklama