Hlavní obsah

Šmídové se po Evropě nestýská

PRAHA

Už třináct měsíců má jachtařka Lenka Šmídová 'odkrouceno' spolu s Elizabeth Kratzigovou ve třídě 470, v níž by měla bojovat o medaile na olympijských hrách v Pekingu. Po třídě Evropa, která ji v Aténách vynesla na stříbrný stupínek, si nestýská a naplno si užívá novou loď se jménem Kampa.

Foto: http://atlantikftsportteam.cz/

LENKA ŠMÍDOVÁ (30), stříbrná medailistka z olympiády v Aténách, by se uživila i jako modelka.

Článek

Třída, v níž slavila stříbrný úspěch, byla záhy po hrách v Řecku vyškrtnuta z olympijského programu a česká závodnice se tak musela po deseti letech přeorientovat jinam. Vybrala si dvouposádkovou 'čtyřistasedmdesátku'.

Dobu, kdy jezdila na své lodi 'Flying Bobina' považuje za uzavřenou kapitolu. "Po Evropě se mi nestýská. Nová třída je úplně o něčem jiném, učím se zcela nové věci, a to mě baví. Při vzpomínkách na minulost žádnou nostalgii necítím," vyprávěla sympatická blondýnka při středečním setkání s novináři na pražském ostrově Kampa.

Přechod do nové třídy zkušená kormidelnice zvládla, hned při první účasti na mistrovství světa skončila se svou partnerkou, která na lodi plní roli tzv. kosatnice, těsně pod stupni vítězů. "Po roce spolupráce jsme spokojené, podařilo se nám udržet výsledky. I když tomu asi pomohlo i to, že poolympijskou sezónu hodně lidí ze špičky vypouští a přechod na jinou třídu je o něco snazší," líčila jednatřicetiletá jachtařka, jejímž cílem bylo dostat se s Kratzigovou do světové desítky. "O prsa tam nejsme," hodnotila se smíchem jedenácté místo ve světovém rankingu.

Kratzigová čeká na občanství

První rok vzájemné spolupráce se nesl hlavně ve sžívání s technikou. "Máme to zvládnuté tak na devadesát procent," odhaduje možné rezervy Šmídová, kterou čeká další konfrontace se světovou špičkou na konci léta. Nejprve vyzkoušejí s Kratzigovou při předolympijské regatě marínu v přístavu Pching-tao a začátkem září absolvují v čínském Ž'-čio mistrovství světa.

"Olympijská marína vypadá dobře. Naše třída by měla jet v deltovitém zálivu s poměrně silným proudem. Mistrovství světa bude naopak na otevřeném moři a velkých vlnách," přiblížila podmínky závodů.

Jakou medaili přiveze Lenka Šmídová z OH?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Olympijská pauza je přesně v polovině, za dva roky se v Pekingu rozhoří oheň v pořadí devětadvacátých letních her. A Šmídová věří, že v Číně nebude chybět. Vedle zvládnuté kvalifikaci ale musí rozlousknout další oříšek: Kratzigová potřebuje získat české občanství.

"Elizabeth má trvalý pobyt v Česku. Prozatímní zákon povoluje změnu po pěti letech, bez výjimky. Věříme, že dojde k novelizaci, která vše urychlí," doufá česká jachtařka. A pokud ne? "Když to nevyjde, tak budeme pod českou vlajkou bojovat na další olympiádě," nedělá si hlavu z úředních formalit.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články