Hlavní obsah

Mistr Evropy letěl po ošklivé nehodě třicet metrů. Podruhé jsem se narodil, uznal

Prásk, mistr Evropy letěl vzduchem třicet metrů. Z hrozivé bouračky vyvázl bez zranění, jen jeho motorová loď byla na odpis. „Bylo to ohromné štěstí. Kdybych narazil do soupeře o dvacet centimetrů jinak, nebo kdyby mě trefil pak ve vodě někdo ze závodníků, tak už tady nejsem," poznamenal jezdec Hydro GP David Loukotka. „Dá se říct, že jsem se podruhé narodil."

Foto: archiv Davida Loukotky

Mistr Evropy David Loukotka měl štěstí v neštěstí. Po ošklivé nehodě musí opravovat loď, ale hlavní je, že vše přežil ve zdraví.

Článek
Fotogalerie

Závod mistrovství světa v Polsku v kategorii F350 rozjel dobře. Po úvodní jízdě byl třetí, jenže ve druhé přišel zmíněný karambol, kdy mu dráhu zkřížil soupeř. V hlavě mu nestihlo ani nic proběhnout, byl to okamžik, než vypadl z lodi.

„Hlavně jsem zkoušel, jestli můžu hýbat rukama a nohama. Když všechno fungovalo, tak jsem poprosil záchranáře, ať mě vezmou k lodi, abych zjistil, jak je rozbitá," vzpomíná na okamžiky po ošklivé bouračce na vodě závodník týmu Zabil.cz. Naštěstí se vše stalo krátce po startu, takže se čluny neřítily zdaleka rychlostí, která dosahuje klidně 180 kilometrů v hodině.

Následně zamířil za lékařem, po prohlídce ale zmizel zpátky k lodi. „Když jsem viděl, jak je rozbitá, cítil jsem se, jako kdyby mi někdo zemřel. Přišli jsme o šanci na titul," vypráví upřímně. Němec, který mu vjel do cesty se prý ani nepřišel omluvit. Český závodník se naopak vyptával, jak je na tom soupeř z Finska. „Šel jsem se zeptat, jestli je celej. Němec, který to zavinil, tam jen stál a koukal jak jojo. On je povoláním syn a jeho kolega z týmu pro něj neměl moc dobrých slov," prozradil Loukotka.

Kdo by čekal, že si nyní dá od závodění pauzu, je na omylu. Už o víkendu míří do Itálie, aby soutěžil ve slabší třídě 250. Na nehodu samozřejmě nezapomněl, to snad ani nejde. „Ale hodit za hlavu to musím. Člověk musí počítat s tím, že se třeba ze závodů už nevrátí. I já sám jezdím tvrdě, ale respektuji pravidla a soupeře."

Pravdou ale zůstává, že si teď po nehodě víc užíval malé dcerky. Je totiž na mateřské dovolené. „Když mám malou v náručí, tak je mi jasné, že tohle je nejvíc na světě," přiznává. Na druhou strany taky neskrývá, že bouračky, kdy jde o život k jeho sportu prostě patří. „Teď jsem měl nějaké tři roky bez havárky, to je můj rekord. Tak doufám, že mám zase na nějaký čas vybráno," dodává mistr Evropy třídy F 350 z loňského roku.

Reklama