Hlavní obsah

Baumrtová: Tam, kam mě stálý tlak přivedl, se už znovu nechci dostat!

Praha

Cítí se jako znovuzrozená. Plavkyni Simoně Baumrtové se po sérii nezdarů podařilo na konci června na mítinku v Římě po čtyřech letech přepsat osobní rekord na znakařské padesátce a pětadvacetiletá závodnice teď s nadějí na solidní výsledek vyhlíží i nadcházející světový šampionát v Budapešti.

Foto: Martin Sidorják

Česká plavkyně Simona Baumrtová.

Článek

Cítíte s blížícím se šampionátem rostoucí formu?

Abych pravdu řekla, tak se mi po návratu z Říma neplave úplně nejlépe. Absolvovala jsem ještě těžké tréninky a asi toho bylo moc. Jsem ale ráda, že se mi v Římě podařilo zaplavat po dlouhé době takhle hezké časy (nový český rekord 27,89 s - pozn. red.). Věřila jsem, že ještě nejsem na hranici sil. A ukázalo se, že ta víra byla dobrá.

Vaše problematické období vyvrcholilo loni na olympijských hrách v Riu, po kterých jste byla donucena kvůli problémům s rovnováhou vyhledat lékařskou pomoc. Podařilo se najít příčinu potíží?

Celý ten stav pocházel z dlouhodobé zátěže a stresu. Potřebovala jsem si dát hlavně dlouhou pauzu, neměla jsem pořádně volno snad pět šest let. Nakonec jsem vypnula na pět týdnů. Doufám, že jsem se ze všeho poučila a nebudu si z ničeho dělat velkou hlavu.

Podobně jako další čeští plavci jste v letošním roce trénovala v cizině. Jak jste se dostala do klubu v dánském Aalborgu?

Neohlížela jsem se po Americe či Austrálii, tam mě to úplně nelákalo. Navíc mám silné soupeřky tady v Evropě, proto jsem volila tuhle verzi. V Aalborgu trénuje Mie Nielsenová (třetí na MS v Kazani 2015 a pátá na LOH v Riu 2016) a už jsem za ní byla v uplynulých letech dvakrát na soustředění. Letos jsem se rozhodla odjet na delší dobu. Strávila jsem tam pět týdnů, z toho čtrnáct dnů na Kanárských ostrovech. Už tam jsem plavala padesátku znak poměrně slušně, což mě přesvědčilo, že jsem se vydala dobrou cestou. A současně z toho vyplynulo, že se zaměřuji na kratší tratě jako je padesátka a stovka.

Cítíte ještě rezervy?

Netuším. Prostor pro zlepšení je vždycky. Do Říma jsem navíc nejela extra vyladěná a klaplo to. Když se to povede, bude to super, když ne, prd se stane.

Je znát, že k plavání už přistupujete s nadhledem...

Čtyři roky jsem žila pod tlakem, že každý start musí být osobák a medailové umístění. Tam, kam mě to přivedlo, už znovu nechci.

K vaší pohodě přispěly určitě i příjemné změny v osobním životě. Už víte, kdy bude po dubnových zásnubách svatba?

Příští rok v srpnu. Sice to nebude do roka a do dne, ale v aprílovém měsíci se brát nechci.

Reklama

Související témata: