Hlavní obsah

Ve finále kanoistického ME na 500 metrů jsou čtyři české lodě

RAČICE

Deblkanoe Jiří Heller, Jan Břečka si dnes jako čtvrtá česká posádka zajistila postup do finále na pětisetrové trati na mistrovství Evropy, které se koná v Račicích. Závodníci pražské Dukly obsadili ve svém semifinále druhé místo a doplnili tak již tři jisté finálové účastníky.

Článek

Přímo z úvodních rozjížděk si postup již ve čtvrtek zajistil ženský deblkajak Michala Mrůzková, Jana Blahová a čtyřkajak Svatopluk Baťka, Jan Štěrba, Pavel Holubář, Filip Šváb. Bez boje se poté na finále mohou těšit Martin Plšek, Jan Halda, Zdeněk Šimeček a Petr Fuksa. V kategorii C4 se totiž na pětistovce stejně jako na kilometru sešlo málo přihlášek a všichni tak startují rovnou v bojích o medaile.

Heller s Břečkou tak "odčinili" svůj nezdar na kilometrové trati, kde dopoledne skončili daleko za postupujícími. "Kilometr není naše disciplína. Bohužel jsme si ale vyjeli nominaci na všech tratích, i dvoustovce, kde ale nakonec nepojedeme," řekl Heller ČTK. Na nejkratší trati se nepředstaví i proto, že jsou oba součástí čtyřkanoe, která by měla na dvoustovce bojovat o medaile.

Z postupu na olympijské pětistovce ale měli velkou radost. I díky tomu, že se jim obě dosavadní jízdy celkem povedly. "Uvidíme, jak to bude vypadat ve finále. Jsme rádi, že jsme tam, ale pokud by se nám povedl start, mohlo by to být pěkné," uvedl Břečka. Oba kanoisté se totiž považují za rychlostní typy. Kratší vzdálenosti jim tak vyhovují více než kilometr.

Zbývající tři české posádky startující v dnešním odpoledním semifinálovém bloku již úspěšné nebyly. Kajakář Jiří Souček dojel šestý a představí se v B-finále, pro kajakářku Lenku Hrochovou po devátém místě šampionát skončil. Ženský čtyřkajak ve složení Anna Adamová, Jana Šebestová, Barbora Futerová, Klára Ballová byl pátý.

V sobotu dopoledne jsou na programu finálové jízdy na kilometrové trati, odpoledne poté rozjížďky a semifinále na neolympijské dvoustovce.

Muži:
K1: 1. Benkó (Maď.) 1:38,111, ...6. Souček (ČR) 1:41,123.
C2: 1. Ujegin, Kostoglod (Rus.) 1:39,834, 2. Heller, Břečka (ČR) 1:42,742.
Ženy:
K1: 1. Idemová (It.) 1:49,689, ...9. Hrochová (ČR) 1:56,865.
K4: 1. Srbsko a Černá Hora (Kněževicová, Pandová, Kubiková, Tiborová) 1:35,938, ...5. ČR (Adamová, Šebestová, Futerová, Ballová) 1:39,654.

Reklama

Související témata: