Hlavní obsah

Chalupa se v párové čtyřce chystá na souboj s Poláky

PRAHA

Už více než rok patří do české reprezentační párové čtyřky Václav Chalupa. Bývalý vynikající skifař se úspěšně zařadil mezi mladší veslaře v posádce a společně se na začátku července dočkali prvenství ve Světovém poháru.

Foto: archiv

Václav Chalupa

Článek

"Do posádky už opravdu patřím. Jakuba Hanáka sice musel kvůli slepému střevu nahradit Tomáš Karas, ale ve Světovém poháru se nám dařilo. A dobré výsledky nám přinášejí chuť do dalšího tréninku. A je znát, že tu chuť máme my i trenér Kruťjakov," libuje si sportovec z pražské Dukly.

Zapadl do party

V prosinci mu bude 39 let, přesto je vidět, že se pro něj závodění dosud nestalo stereotypem. "Do party jsem zapadnul dobře a to mi pomohlo, protože pocity svazující zodpovědnosti, které mě provázely zvlášť v posledních letech na skifu, se rychle rozplynuly. Kluci mě berou jako sobě rovného. I když občas o někom řeknou: ,Jé, ten je starej!‘ Pak se podívají na mě a trošku se zarazí... Ale když je nějaké společné posezení po sezóně, tak není jediný problém," usmívá se Chalupa, jemuž je věkem v lodi nejblíž 31letý háček Karas. To štrok David Jirka a Milan Doleček "ztrácejí" 15 let!

O víkendu v Račicích rozšířil svou sbírku prvenství z domácího šampionátu. Posádka se tam sešla po čtyřech dnech individuálního tréninku, předtím podruhé v sezóně vyhrála závod Světového poháru a přivezla si z Luzernu celkový triumf v seriálu.

Loni odjel Chalupa v párové čtyřce po dlouhých letech na skifu dva závody. V Luzernu skončil s novými kolegy druhý, na mistrovství světa v Japonsku ale česká loď nenavázala na olympijské stříbro z Atén a zbyla na ni až čtvrtá příčka. "Tenhle výsledek chceme letos rozhodně napravit a vrátit párovku nahoru, kam určitě už několik let patří," kývá hlavou Chalupa a už hledí do nejbližší budoucnosti.

"Ve středu začneme čtrnáctidenní soustředění ve Štětí, zaměřené hlavně na objemy a vytrvalost. A pak už budeme ladit formu tady v Račicích, vždyť mistrovství světa v Etonu začíná 20. srpna." Před rokem v Gifu byli nad síly české posádky Poláci, Slovinci a Estonci. "Poláci jsou letos jasnými favority na titul, i když jeli jen závod Světového poháru v Poznani. Ale předvedli suverénní jízdu stylem start-cíl. Náš úkol je připravit se tak, abychom vydrželi jet v kontaktu a mohli až do konce bojovat. V Poznani nás těsně porazili i Francouzi, Němci se taky derou nahoru. Estonci už by zase měli jet s Jurim Jaansonem. A šanci mají Rusové, Ukrajinci, Američani i Australané," vyjmenovává nebezpečné protivníky.

Myslí i na Peking

Letos se už nahlas hovoří o tom, že by měl vyrazit jako veslař na své již šesté olympijské hry. "Podepsali jsme v Dukle smlouvy na další dva roky. I trenér by byl rád, kdybych vydržel až do Pekingu. Ale bude záviset na tom, jestli vydrží zatím dobrá výkonnost a taky zdraví, na které jsem se dosud mohl většinou spolehnout. Pokud by se něco mělo zhoršit, bude třeba účast na hrách zvážit."

Není ale jisté, že by seděl v párové čtyřce. "Letos jsme chtěli s Davidem Jirkou zkusit v Mnichově dvojskif, ale nemoc Jakuba Hanáka všechno změnila. Takže uvidíme příští rok na jaře," přemítá Chalupa.

Pokud by nebojoval v barvách veslařů, je možné, že by v Číně v rámci ukázkových závodů soutěžil jako člen posádky české dračí lodi. "Jet v Pekingu na dračí lodi? Je pravda, že jsem to slíbil, jenže jsem nepočítal s tím, že ještě budu veslovat. Ale pokud bude čas na trénink a odpovídající výkonnost, pojedu. I když u nás je tvrdá konkurence zkušených kanoistů, takže bude těžké dostat se do posádky," usmívá se stříbrný skifař z OH 1992 v Barceloně, který předloni vybojoval zlato a bronz s posádkou dračí lodi na světovém šampionátu v Šanghaji.

Reklama