Hlavní obsah

Nevydařenou generálku hodil za hlavu. Odpadlo mi půl zubu, ale nevymlouvám se, říká Synek

Michal OsobaPrávo

Jedno z veslařských rčení říká, že komu se daří na prestižní regatě v Lucernu, pak nevyhrává mistrovství světa. Čtyřnásobný světový šampión Ondřej Synek se tímto pořekadlem může povzbuzovat před MS v americké Sarasotě, protože v Lucernu dojel s velkou ztrátou až šestý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český skifař Ondřej Synek při mistrovství Evropy v Račicích.

Článek

Už jste přišel na to, proč se vám začátkem července v Lucernu nevedlo?

Mně se tam jelo celou dobu dobře, ale finále mi od začátku nesedlo, nevím proč. Pak jsem zjistil, že mě trápil zub, u zubařky mi půlka odpadla a byl tam dlouhodobý zánět. Ale na to se nevymlouvám, vím, že mám natrénováno, abych závodil s každým.

I s Novozélanďanem Robertem Mansonem, jenž v Lucernu jasně vládl?

Jel jsem proti němu už semifinále, kde jsem byl celou dobu před ním, pak jsem ho nechal, abych pošetřil síly, což se tedy ukázalo jako zbytečné. Porazitelný určitě je.

Ale zdá se, že váš věčný soupeř Mahé Drysdale má v krajanovi důstojného nástupce.

Drysdale nepolevil nikdy, Manson o sobě sám říkal, že je psychicky zlomitelný. Samozřejmě s ním počítám, je rychlý, zajel v Poznani nejrychlejší čas historie a bude favoritem. Tím pádem na něj ale bude i tlak a může ho to zlomit.

Mistrovství světa se jede až za měsíc, to je pro veslaře nezvyk.

Sezóna je o měsíc delší. Také jsem měl týden po Lucernu volnější, jen trénoval na kole a běhal, dal si menší dovolenou, pak jsem se vrátil do tréninku a dva týdny byl v italském Livignu.

V USA závodíte často na exhibicích, jaký čekáte šampionát?

Bude vedro, teď je tam k 35 stupňům a v noci třicet. Ale měli bychom mít hotel s klimatizací, tak to bude v pohodě. Bude tam asi i foukat, i když úplně u moře závodit nebudeme. Ale Američani se na to chystají hodně, mají podepsaný zvací dopis ještě od Baracka Obamy, šampionát se tam vrací po dlouhých letech. Pojmou to velkolepě.

Vy jste letos v Račicích získal evropské zlato, vyrazíte se tam teď podívat na světový šampionát rychlostních kanoistů?

Počítám s tím a těším se, nikdy jsem takhle vrcholnou akci kanoistů neviděl, tak jsem zvědavý na porovnání s veslováním.

Reklama