Hlavní obsah

Děda řval a tribuny se rozveselily. A tak Fuksa změnil rodinný plán a hnal se do finále

Račice

S rodinným trenérským týmem tvořeným tátou Petrem a dědou Josefem se kanoista Martin Fuksa domluvil jasně. Netřeba se v Račicích hnát za přímým postupem do finále mistrovství světa, radši absolvovat i odpolední semifinále a nejet ve finále po boku favorizovaného Němce Brendla. Jenže Fuksovi to nedalo, v závěru zapnul na plné obrátky a namířil si to v Račicích rovnou do finále kilometru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoista Martin Fuksa vyhrál na MS v Račicích rozjížďku na 1000 metrů.

Článek

Opravdu jste si říkal, že radši jeden závod navíc než finále vedle Brendla?

Bavili jsem se o tom. Když jedu vedle Brendla, tak nám přijde, že si mě hlídá a pak mě ve finiši předjede, když na to má. Tak jsem si říkal, že bych mohl být daleko od všech, jet si ve finále svůj závod, aby na mě nemohl jet.

Také jste v rozjížďce dlouho jel druhý za Brazilcem Queirozem.

Ale asi 300 metrů před cílem jsem zkusil zafinišovat. Najednou na mě děda začal řvát a tribuny se trochu rozveselily, tak mi to nedalo a říkal jsem si, že ho asi předjedu… A ani jsem nechtěl jet další kilák navíc, přece jen dost bolí, tak jsem rád, že ho pojedu už jen v sobotu.

Tribuny ještě nebyly zcela plné, takže jste dědu slyšel dobře?

Já právě celou dobu neslyšel nic. Jindy jsem zvyklý, že od startu řve, třeba ať zvedám záda nebo něco k technice. Teď byl celou dobu ticho, až jsem byl úplně nervózní, co se děje. Až jak jsem zrychlil, najednou začal řvát.

Ukázal jste si, že v jízdě máte ještě pro finále rezervu?

Úplně nevím, jestli tam byla. Většinu závodu jsem jel v uvozovkách na pohodu, ale ten finiš vezme hrozně sil, protože jsem se fakt snažil Brazilce předjet.

Dolehlo na vás, že se světový šampionát jede v domácím prostředí?

Vůbec. Jen je lepší, že tady u kanálu bydlíme, jídlo je blízko, rodina na tribuně a všechno je takové domácí. Ale že bych měl nějaký stres, že jsem doma, to vůbec ne. A doufám, že o víkendu to bude ještě lepší, tribuny budou plné a řev tisíckrát větší než při rozjížďkách.

Vyspíte se tedy déle, než kdybyste musel dojíždět na kanál někde v zahraničí?

Já myslel, že budu vstávat před sedmou, ale bohužel vedle mě spí Jana Ježová s Lenkou Součkovou, které jely hned první závod, tak jsem je od tři čtvrtě na šest slyšel, jak chodí po pokoji. Tak jsem taky vstal, ale všechno bylo v pohodě. Jen ta zima ráno není úplně příjemná.

Reklama