Hlavní obsah

Nejsem nějaký slabý? Dostál si domaloval bicepsy a vymyslel vítěznou taktiku

Račice

Při každé jízdě Josefa Dostála se postaví na stejné místo na tribuně, roztáhnou plakát a českou vlajku a mávají, křičí a všelijak rachotí. Český kajakář ví, že na jeho rodinný fan club je spolehnutí a vždy tuší, kde může svoji maminku s partnerem a sestry hledat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Maminka kajakáře Josefa Dostála během rozjížďky na 1000 m během MS v Račicích.

Článek

Při čtvrtečním boji o finále na kilometru ještě se zatnutými zuby hleděl jen před sebe, v pátek si na pětistovce postup tak kontroloval, že se mohl i rozhlédnout. „To řádění fanoušků mě bavilo, dneska jsem si to užíval,“ lebedil si.

Na transparentu, který roztáhla jeho maminka, jinak uznávaná jazzová zpěvačka, má svůj podíl. Panáček, který ho má představovat, se mu nezdál. „Nakreslily ho asi před třemi lety na svěťáku, ale já si tam sám domaloval ty bicepsy,“ culil se svalnatý čahoun.

Pojede o dvě medaile

I když trojnásobného olympijského medailistu čekají o víkendu dva nejdůležitější závody sezóny, nervozita na něm není vidět ani v náznacích. S trenérem Karlem Leštinou už vypiloval taktiku pro finále.

„Trenér říkal, že na startu mám ujet, pak si držet loď náskok, v půlce přidat a když povedu o loď a půl, v posledních bójkách mávat fanouškům. Tak uvidíme,“ usmívá se Dostál.

V sobotu v bloku po 10:30 ho čeká finále na kilometru, po něm pojede o medaili kanoista Martin Fuksa, oba mužské deblkajaky a ženská deblkanoe na pětistovce a deblkajak na kilometru. V neděli začíná finálový blok po desáté hodině. V akci bude mužský čtyřkajak a kajakářka Kožíšková na 1000 m a Fuksa s Dostálem na pětistovce. Další posádky čeká ještě semifinále.

Reklama

Související témata: