Hlavní obsah

Pohodu má New Jersey vrátit Brodeur

Kačeři z Anaheimu srovnali dvěma výhrami v prodloužení stav finálové série Stanley Cupu na 2:2. Dnes bude souboj pokračovat důležitým pátým zápasem. Devils se v něm spoléhají zejména na svého brankáře.

Foto: ČTK/AP

Kapitán Anaheimu Paul Kariya a brankář New Jersey Devils Martin Brodeur.

Článek

Poté, co Mocní kačeři z Anaheimu dvěma výhrami zvrátili nepříznivý stav finálové série Stanley Cupu a vyrovnali na nerozhodných 2:2 na zápasy, se tým New Jersey Devils ocitl v nezáviděníhodné pozici. Hráči otřesení dvěma porážkami v prodloužení v řadě se musí uklidnit, zapomenout na nervozitu a najít ztracenou pohodu. Jinak jejich třetí účasti ve finále během čtyř let hrozí blamáž.

Brodeur je "barometr klidu"

Nejčastěji se v této souvislosti skloňují jména zkušených veteránů Joea Nieuwendyka a Turnera Stevensona, kteří do série zatím nemohli zasáhnout. Řada expertů však hledá "spasitele" jinde. Podle nich v Devils všechno stojí a padá s výkonem brankáře Martina Brodeura a obránce Scotta Stevense.

Zvláště Brodeur je v této souvislosti mezi spoluhráči považován za "klidový barometr". Na druhou stranu to byl on, kdo neopakovatelnou hrubkou v prodloužení třetího zápasu zavinil rozhodující gól. Důvěra spoluhráčů v něj přesto trvá. "Zapomeňte na tu branku, zapomeňte na čtvrtý zápas. Něco vám teď řeknu. Martin může pustit gól, nikdy ale nevzdá zápas," tvrdí obdivně centr John Madden a pokračuje: "Vždy, když máme ve hře potíže, obracíme se na něj, on je ta jistota."

"Nikomu nic nevyčítá"

Skutečností je, že to byl právě Brodeur, kdo přinesl týmu klid v roce 1995, kdy Ďáblové poprvé získali Stanley Cup. A společně se Scottem Stevensem přivedli svůj klub i k druhému poháru o pět let později.

V letošním play-off zatím podle expertů hraje průměrně. S tím ale jeho spoluhráči nesouhlasí. "Martin je naše baterie, díky němu ještě jedeme," kroutí hlavou Stevens.  A Madden přikyvuje: "Jen s ním může být naše hra  založena na pohodě. Je to skutečný profík, z obdržených branek viní jen sebe a nikomu nic nevyčítá. Dostává se tak rychle zase do hry."

Sám Brodeur jen krčí rameny: "Všichni jsme jen lidé, co se snaží hrát co nejlépe. Nemá cenu ukazovat na někoho prstem. Je třeba se sebrat a hrát tak, aby všichni zapomněli na vaši chybu." Teď se od Brodeura očekává, že svému týmu vrátí klid a pohodu v dnešním pátém utkání finálové série.

Reklama

Související témata: