Hlavní obsah

Záchranáři na MS mají kvůli exotickým kajakářům pohotovost

PRAHA

Na klidné vodě nad umělým slalomářským kanálem v Praze v Troji na sebe cáká pádly parta kajakářů, usmívají se, dovádějí. Mezi sebou se baví anglicky, někteří mají tmavou pleť, někteří šikmé oči. Entuziasmus jim nechybí, ale jakmile vjedou mezi peřeje, nadšení jde stranou. Většina z nich začíná bojovat o holý život. Vítejte na tréninku členů rozvojového programu Mezinárodní kanoistické federace ICF!

Článek

Takzvaní "žabáci", vodní záchranáři, kteří jsou obvykle k dispozici až při samotných závodech, mají nejvyšší pohotovost. Do peřejí jede čtyřicátník Arun Saywan z Indie. Prý kdysi jezdil na raftu na Ganze. "Tak jsme mu půjčili v domnění, že to asi umí, kevlarový kajak a on na něm chtěl skočit do vody z kamenů na břehu," kroutil nevěřícně hlavou jeden z trenérů Milan Bílý.

Ind tudíž okamžitě přesedl do plastového staršího kajaku. A když vjel do peřejí? Už u páté branky se po rovné jízdě obrátil. Český trenér Jiří Prskavec se na břehu neubránil lehkému úsměvu, ale za chvíli měl hlavu v dlaních. To on je za "vodáky" z rozvojových zemí zodpovědný.

Takzvaný development program zahájil v roce 2003 na MS v Augsbrugu, ICF totiž k udržení vodního slalomu na olympijských hrách potřebovala větší počet svých členských zemí. Mezinárodní federace tudíž účast více než třicítky "exotů" na MS v Troji zaplatila. Prskavec musel najmout další české trenéry, kteří za starost o nováčky však nedostanou takřka nic.

Jde to ztuha

"Are you ready for this game?" křičí z břehu jeden z trenérů Jiří Kolář a hecuje tak kajakáře před jízdou v peřejích. "Yes!" ozve se hromadně z vody. "U toho Korejce jsme až po třech dnech zjistili, že nerozumí anglicky. Do té doby všechno odkýval," chechtal se Bílý a ukazoval na Kima Mjong Sog. "A těm z Hongkongu vůbec není rozumět," zmínil mimo jiné i Kina Waj Čchan.

Mezi nadšenými závodníky jsou mimi jiné borci z Jihoafrické republiky, Madagaskaru, Ekvádoru, Thajska, Singapuru, či dokonce Keni. Všichni mají podepsané lodě, většina z nich má v ruce půjčená plastová pádla, s jakými vodáci-amatéři brázdí o víkendech horní tok Vltavy.

Na vodě mezi začátečníky jezdí na lodi kajakář Pavel Kubričan a v angličtině se nováčkům snaží poradit, jak se udržet v lodi hlavou vzhůru. "Jde to ztuha, ale někteří to asi sjedou," věřil Bílý. To se ale uvidí až ve čtvrtek, kdy mnozí z nich vjedou poprvé do skutečných peřejí. I takové bude mistrovství světa ve vodním slalomu v Praze.

Reklama