Hlavní obsah

Volfíci si chtějí připadat jako na hokeji

PRAHA

Před dvěma lety na aténské olympiádě zachraňovali ambiciózní českou výpravu, když jako jediní vybojovali medaili - bronz. Umístění na stupních vítězů by Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem považovali za úspěch i v Troji při MS.

Foto: ČTK/Tibor Alföldi

Deblkanoisté Jaroslav Volf (vpravo) a Ondřej Štěpánek vybojovali stříbrnou medaili ve vodním slalomu.

Článek

Byl by to happyend za sezónou, na jejíž úvod nebudou vzpomínat v nejlepším. Ještě než stihli poprvé vjet mezi slalomové branky, Štěpánek si při tréninku zlomil ruku, což je pro kanoistu dost zásadní problém... Volf musel jezdit na singlu, Štěpánek mohl jen posilovat. Před začátkem sezóny tak nabrali slušné tréninkové manko.

"Moc jsme toho letos nenajeli," přiznává Volf. Ze tří závodů Světového poháru absolvovala deblkanoe přezdívaná Volfíci, jen jeden, v německém Augsburgu. "Ale sílu zpátky v ruce jsem měl už na mistrovství Evropy," říká Štěpánek.

Jenže kontinentální šampionát dvojici příliš nevyšel, na přírodním kanále ve Francii dojeli až šestí. "Ještě před pár dny jsem byl za fyzioterapeutem, aby mi naházel zpátky některé kůstky, které byly po zranění uvolněné, ale už je to v pořádku," pochvaluje si Štěpánek.

Mistrovství světa pro ně bude zvláštní podnik. Bydlet budou doma, přijedou jen na závod, navíc na trať, kde pravidelně trénují. "Pořadatelé tady udělali velký kus práce, areálu ten šampionát hodně pomůže," oceňuje práci organizátorů Volf.

Bouřlivá atmosféra vyhovuje

Kolem kanálu vyrostly tribuny, upravily se příjezdové cesty, ale samotná voda je stejná, jak ji oba znají z tréninků. "Znalost vody výhoda je, i když teď možná i trochu nevýhoda. Hledáme detaily na průjezdech, kde je zbytečné to jezdit komplikovaně," přemítá Štěpánek. "Možná by nám vyhovovala spíše obtížnější trať, kde by se ty odstupy zvětšily," přeje si Volf.

Okruh největších soupeřů českého dua se nebude lišit od předchozích šampionátů. "Určitě naši kluci Jiras-Máder a Pospíšil s Pollertem, slovenští bratři Hochschornerovi, německé a francouzské posádky, takže je ve hře asi deset lodí, ale určitě chceme zabojovat o medaili," říká rázně jeho parťák z lodi.

Volfa se Štěpánkem do Prahy přijedou podpořit známí, kteří je jindy na vrcholných akcích nevídají. "Volalo nám jich dost, ptali se po lístcích i na program," shodují se oba členové posádky.

Na rozdíl třeba od Štěpánky Hilgertové jim vyhovuje bouřlivá atmosféra podél trati. "Já mám radši pořádný kotel, jako na hokeji," těší se Volf na diváckou podporu. "Ale nesmíme se zase nechat příliš strhnout. Zatím si moc nepřipouštíme, že se jede u nás doma. Přece jenom už jezdíme dost dlouho na to, aby nás to nějak rozhodilo," dodává.

Reklama