Hlavní obsah

Čech přeplaval kanál La Manche ve skromných podmínkách

BRNO

Ve velmi skromných podmínkách se zapsal o víkendu David Čech do historie jako první český plavec, který zdolal kanál La Manche oběma směry. Se svým doprovodem se snažili snížit na minimum veškeré náklady, a tak při ojedinělém sportovním výkonu bydleli v kempu a spali pod stanem. Plavba přišla Čecha při úsporných podmínkách na necelých 350 000 korun.

Foto: sport.cz

Plavec David Čech se svým otcem.

Článek

Z toho ale 200 000 stál lodivod a příslušné poplatky. Menší část padla na jídlo, dopravu a ubytování. "I v těchto podmínkách se dá dosáhnout velkého výkonu," uvedl na tiskové konferenci v Brně dvacetiletý Čech, který reprezentuje Univerzitu Brno a studuje na VUT stavební fakultu. Při přeplavbě kanálu La Manche urazil podle upřesněné trajektorie celkem 84 kilometrů. Na první polovinu cesty potřeboval 38 kilometrů, při zpáteční ještě o osm více.

Nejhorší zážitek má Čech z úplného konce rekordního pokusu. Při zpáteční cestě plných osm hodin plaval v absolutní tmě, cestu mu osvětlovala pouze doprovodná loď. "Nejhorší to bylo při odlivu, kdy jsem stál takřka dvě hodiny skoro na místě. V závěru jsme potkali ještě jeden zrádný proud," vyprávěl Čech.

Vrátit se tam dlouho nechce

V žádném případě nechtěl pokus vzdát a nijak jej prý nezastrašila ani zpráva, že Yvetta Hlaváčová o den dříve plavbu zpět nedokončila. "Po jejím vynikajícím čase (7:25) a útoku na absolutní světový rekord jsem věděl, že nemůže kanál oběma směry přeplavat. Jedna cesta v takovém tempu ji stála mnoho sil," řekl Čech, který si naopak síly rozvrhl podstatně lépe. I když i on urazil první polovinu cesty takřka o čtyřicet minut rychleji než při svém pokusu jedním směrem před dvěma lety.

V nejbližší budoucnosti se Čech na rozdíl od Hlaváčové nechce na kanál La Manche vrátit. "Když jsem doplaval do Anglie a bolela mne ramena, tak jsem si řekl, že se dlouho na kanál nevrátím. Snad někdy později se pokusím překonat La Manche rychleji jedním směrem. Uvidím," uvedl Čech ke svým vyhlídkám do budoucna.

Svůdné myšlenky na olympiádu

Více jej přitahuje klasické dálkové plavání a Světové poháry. Je mu ale jasné, že zatím nemá na tuto soutěž potřebnou rychlost. "Chtěl bych se nyní zaměřit na zlepšení rychlosti. Do olympijského programu se dostalo už i dálkové plavání a musím přiznat, že mě myšlenka startu na olympiádě láká," prozradil Čech.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články