Hlavní obsah

Párovou čtyřku by návrat bez medaile zklamal

Martin KézrPrávo

Kvarteto urostlých mužů sedí za sebou na lodi, každý má v rukou dvě vesla a jejich synchronní záběry proženou posádku dvoukilometrovou tratí za méně než sedm minut. To je párová čtyřka, která už od stříbra z milánského MS 2003 patří mezi hvězdy českého veslování. Do sbírky úspěchů této lodi patří i druhé místo z aténské olympiády a prvenství v posledních dvou ročnících Světového poháru.

Článek

Po loňské čtvrté příčce na MS se párová čtyřka touží vrátit na stupně vítězů příští týden na šampionátu v britském Etonu. "Udělali jsme v přípravě maximum a nechceme se vracet bez medaile," říká Tomáš Karas, který se po roční pauze vrací do lodi, když na jaře nahradil dlouhodobě nemocného Hanáka.

Naplnila se tím i tradice. Složení posádky, kterou připravuje trenér Kruťjakov, se totiž každý rok trochu pozmění, také se v ní dost často přesedá, jen strok David Jirka zatím ani jednou nechyběl. "Možná je to výhoda, že se na lodi točí víc lidí, rozhodně nám nehrozí žádná ponorková nemoc, a když se navíc daří, tak jde vždy vše lépe. Hlavně chuť do tréninku je větší, když jsou vidět výsledky," tvrdí Jirka.

Chalupa už se s ostatními svesloval

Nejzkušenějším veslařem aktuální sestavy je však 38letý Václav Chalupa, jenž od roku 1988 nechyběl na žádné velké akci veslařů. "Na MS jedu už počtrnácté, ale teprve podruhé v jiné roli než skifař. Loni jsem si ještě zvykal, že nejsem v lodi sám, ale letos cítím, že do párovky už patřím. Dokázali jsme se s kluky víc sveslovat, což nám právě minulý rok možná chybělo k medaili," soudí nestor českého veslování, jenž stále čeká na vysněné zlato.

"Už nechceme zažít zklamání ze čtvrtého místa jako loni v Gifu, kde nám finále vyloženě nesedlo," vzpomíná na minulé mistrovství světa zbývající člen párové čtyřky Milan Doleček a uvažuje: "Na párové čtyřce je proti loňsku znát velký posun. Minulý rok jsme triumfovali ve Světovém poháru bez vítězství v závodě, letos máme dvě na kontě a Poznaň, kde nás porazili Poláci, se jela z plné přípravy, bez ladění formy a bylo to z naší strany dost utahané."

Nenechat si Poláky ujet

Právě zlato obhajující polská párová čtyřka je podle našich veslařů největším favoritem šampionátu v Etonu. "Nesmíme si Poláky nechat ujet hned na startu. Když s nimi vydržíme úvodní kilometr, dá se pak se závodem něco dělat," uvažuje Doleček. "Hodně silní budou i Rusové, Francouzi. Nebude to jednoduché, ale věřím, že máme na to, abychom se vešli mezi čtyři nejlepší," říká Karas.

"Od poslední regaty Světového poháru téměř dvouměsíční pauza, to mohlo změnit výkonnost nás i soupeřů. Každopádně chceme z Británie přivézt medaili a hrozně rádi bychom, aby byla zlatá. Čím jsem ale starší, tak cítím větší pocit zodpovědnosti," připouští Chalupa, jenž by rád u veslování vydržel až do OH v Pekingu 2008. "K příští olympiádě směřuje vlastně naše celé úsilí, ale kdybychom se měli letos vrátit bez medaile, těžko bych takové zklamání překousnul," přiznává Jirka.

Reklama