Hlavní obsah

Mrůzková: Dvacet tisíc lidí na kanoistice jsem nezažila

Kanoistka Michala Mrůzková získala na mistrovství světa v Maďarsku dvě medaile. Na deblkanoi vybojovala s Janou Blahovou stříbro a ze závodu singlistek má bronzový kov. Na šampionátu v Szegedu si pochvalovala báječnou atmosféru a v rozhovoru pro deník Právo si mimojiné jen posteskla, že nebude mít takřka žádnou dovolenou.

Článek

Která z dvou medailí z kanoistického MS v Szegédu vás překvapila více, bronz na singlu nebo stříbro na deblkanoi s Blahovou?

Určitě ta z deblu, tam jsme v medaili moc nevěřily. Navíc na olympijské pětistovce se cení víc. Na mistrovství Evropy jsme byly páté a tady byla ještě větší konkurence. Ale samozřejmě jsem měla velkou radost i z toho bronzu na kilometru.

Čím to, že jste se oproti mistrovství Evropy v Račicích tak zlepšila, trvalo vám déle převykání ze sjezdu na divoké vodě?

Určitě to tehdy hrálo roli. Přípravu trochu roztříštilo mistrovství světa na divoké vodě ve Varech, takže na Evropu nezbyl čas vyladit. Teď před světovým šampionátem už jsem jezdila jen na rychlostní lodi a přizpůsobila si i tréninkový plán.

Maďaři jsou svojí vášní pro kanoistiku pověstní, jaká byla v Szegedu atmosféra?

Atmosféra byla opravdu neopakovatelná. Tam je kanoistika sportem číslo jedna. Na víkendová finále přišlo dvacet tisíc lidí, to jsem ještě nikdy nezažila. Bylo to úplně úžasné, na vodě vás to ještě víc motivuje.

Před šampionátem panovaly obavy z počasí, jak jste se srovnávala s větrem?

První dny foukalo hodně proti a mírně z boku. Na kilometru jsem měla štěstí na dráhu a vlastně pak i na deblu, kdy se to uklidnilo a bylo dost velké vedro. Pro nás byly povětrnostní podmínky ideální, pro Martina Doktora už asi tolik ne.

Dvě medaile si vezete ze šampionátu v rychlostní kanoistice, dokonce tři zlata jste získala na divoké vodě, vadí vám vůbec něco na letošní sezóně?

Jsem s ní spokojená, vždyť to byla moje nejúspěšnější sezóna. Jen mě trochu mrzí, že jsem nestihla objet celý Světový pohár ve sjezdu, ale ty závody zase nebyly tak podstatné.

Po dlouhé a náročné sezóně se už určitě těšíte na dovolenou. Kam vyrazíte?

Zatím nikam, mám týden volno a ještě mě čeká akademické mistrovství světa ve sjezdu v Polsku, kam musím jako členka pražského USK. Takže mi sezóna skončí až na konci září a pak už mě pomalu čeká příprava na další...

Ta už bude kvůli blížící se olympiádě v Pekingu více ve znamení rychlostní kanoistiky?

Teď si musíme sednout s trenérem Lněničkou a dát do kupy seznam mezinárodních závodů a soustředění. Určitě budu výrazně preferovat rychlostní kanoistiku, ale ráda bych stihla alespoň mistrovství Evropy ve sjezdu.

Reklama

Související témata: