Hlavní obsah

David Křížek na lodi Atlantik FT v cíli

PRAHA

Po absolvování náročných 2600 mil je v neděli David Křížek konečně v cíli závodu Les Sables - Azores - Les Sables. Z jeho tváře je možné číst únavu posledních dní, kdy závodníky hnala vpřed první podzimní bouře severního Atlantiku.

Foto: Yacht club RODOP

Jachtař David Křížek

Článek

David protnul cílovou čáru v 01:33 místního času. V kategorii Serie doplul na výborném 15. místě (z celkem 34 lodí), když se mu v posledních dnech podařilo předjet devět konkurentů. Historicky první účast českých jachtařů ve velkém oceánském závodu Classe Mini ozdobil skvělým 40 místem v celkovém pořadí (z celkem 69 lodí).

Nyní již směřuje jeho jachta Atlantik FT do přístavu Port Olona. Únava je vepsaná nejen v Davidově tváři, ale také v jeho pohybech a gestech. Více než 10 dní strávených na moři vysálo z našeho jachtaře i ty nejskrytější rezervy sil.

Tři poslední dny byly náročné

"Poslední tři dny byly nádherné. Tři dny vítr do zad, krásné surfování po vlnách, nádherný zážitek. Již dvě noci jsem však téměř nespal a doléhá na mě únava. Jsem šťastný, že jsem v cíli," řekl po doplutí Křížek.

Český jachtař našel i klíčová místa klání. "Závod se rozhodoval v bezvětří tlakové výše. Tam se utvořily ohromné rozdíly, které nebylo již možné dohnat. Stál jsem dva dny téměř na místě  a přitom jsem viděl, že ostatní lodě, které plují nedaleko, se pohybují vpřed. Tam jsem hodně ztratil, i když jsem pak letěl vpřed rychleji než ostatní, nemohl jsem již nijak výrazně svoji pozici vylepšit."

Reklama