Hlavní obsah

Rozpuštěný a vypuštěný, aneb Když se ME plave na zimáku

Kodaň

Není bazén jako bazén. A kodaňská Royal Arena pro letošní mistrovství Evropy v krátkém bazénu, které v dánské metropoli startuje právě dnes, vlastně bazén vůbec není. Desetidráhová pětadvacítka vyrostla v letos otevřené multifunkční hale za pouhých deset dnů bezprostředně poté, co z architektonicky skromné stavby odvezli bedňáci aparturu po koncertě legendárních Scorpions.

Plavecký bazén v KodaniVideo: Pavel Novotný, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Arénu otevřel letos v únoru velkolepý koncert skupiny Metallica a plavecký šampionát je vůbec první velkou sportovní akcí, kterou hala obložená zvenčí dřevěným trámovím, jež se díky elegantní křivce ve tvaru vlny stalo i součástí loga šampionátu, hostí. Už příští rok v květnu se tu (a v 300 km vzdáleném Herningu) pro změnu budou honit při mistrovství světa za pukem hokejisté a v roce 2019 se tady o světové medaile poperou zase házenkáři.

Proměna arény odstartovala třináct dnů před začátkem šampionátu a italská společnost, která buduje sportoviště pro plavce i na olympijských hrách, vystavěla v interiéru konstrukci pro závodní bazén o rozměrech 25x26 metrů a zástěnou oddělený tréninkový bazén o velikosti 25x16 metrů. Do závodního bazénu bylo následně napumpováno 1,3 miliónu litrů vody, na rozplavávací pak stačilo 800 tisíc litrů vody. Hladina vody je víc než dva metry nad podlahou arény.

 

Všichni připraveni, zitra jdeme na to!💪🏼

Příspěvek sdílený Český tým bazénových plavců (@ceskytymplavcu),Pro 12, 2017 v 9:16 PST

Tribuny okolo závodního bazénu mají kapacitu 6500 diváků (sníženo ze 16000, horní patro sedaček je uzavřeno). Uspořádání tribun do podkovy ale i tak slibuje nevšední zážitek pro diváky a velmi bouřlivou atmosféru pro závodníky. Těch přijelo bojovat na šampionát o čtyřicet sad medailí 550 ze sedmačtyřiceti zemí.

Mezi účastníky ME nechybí ani čtrnáct českých plavců - sedm žen a sedm mužů. A hned ve středu se z výpravy tvořené zkušenými matadory i reprezentačními benjamínky představí devět z nich. Do dopoledních rozplaveb (start v 9.30, live stream na www.len.eu) nastoupí Petra Chocová (50 metrů prsa), Filip Chrápavý a Petr Bartůněk (50 metrů prsa), Jan Micka (400 metrů volný způsob), Simona Baumrtová, Lucie Svěcená a Barbora Janíčková (100 metrů znak) a Tomáš Franta s Tomášem Ludvíkem (200 metrů znak).

Reklama

Související témata: