Hlavní obsah

Spokojení znakaři. Baumrtová v semifinále, Franta s osobákem

Kodaň

Devět českých plavců vlétlo ve středu dopoledne do úvodního bloku evropského šampionátu v krátkém bazénu a spokojenost s výkony byla v kodaňské Royal Areně patrná především na znakařích. Simona Baumrtová s přehledem jistila postup do večerního semifinále na stometrové trati a její chomutovský oddílový kolega Tomáš Franta si na dvoustovce zaplaval nový osobní rekord.

Simona Baumrtová o postupu do semifinále znakařské stovkyVideo: ČSPS

 
Článek

Baumrtová dohmátla v rozplavbě druhá v čase 58,12 s a v šestnáctce postupujících jí patřilo desáté místo. „Jsem ráda, že jsem postoupila relativně v klidu. Čas nic extra, ale ani nic hrozného. Uvidím večer. Ráno jsem cítila trochu nervozitu," přiznala sedmá žena z letošního mistrovství světa v padesátimetrovém bazénu.

Frantu od postupu do finálové osmičky dělilo na čtrnáctém místě 1,1 sekundy, na své vedlejší trati byl ale devatenáctiletý závodník spokojený hlavně s osobním rekordem. „Jsem naprosto spokojený, po roce znovu osobák. Byl to první závod a před hlavními tratěmi je to dobrý rozjezd," líčil s vyčerpaným úsměvem.

Micka cítil zklamání

Stejná příčka a ztráta necelé dvě sekundy od postupového osmého místa patřila Janu Mickovi na kraulařské čtyřstovce. „Jsem z toho hodně zklamaný. Po dlouhé době jsem si věřil na osobní rekord. Pořád je ale moje hlavní trať 1500 metrů, kterou plavu už zítra. Tak snad to tam bude lepší," poznamenal Micka nad časem 3:44,63 min. Hřát jej ale mohl skalp italského kamaráda a hvězdy dlouhých tratí Gregoria Paltrinieriho, kterého porazil o sedm setin.

Osobní rekord si na padesátce prsa vytvořil při své premiéře na seniorském šampionátu Filip Chrápavý, byť se časem 28,83 s obsadil v rozplavbách předposlední místo. „Na to, že padesátka není moje trať, tak můžu být spokojený. Doufám, že zruším osobák i zítra na dvoustovce," podotkl osmnáctiletý talent.

Dvaadvacáté místo a devatenáct setin ztrátu na semifinálovou šestnáctku zaznamenala na prsařské padesátce Petra Chocová, kterou potěšil čas 30,99 s. „Očekávání jsem žádná neměla, ale jsem spokojená. Chtěla jsem plavat pod 31 sekund, to se povedlo. Škoda jen, že se mi nepodařilo překonat čas ze zimního mistrovství ČR v Plzni, chyběla desetina," uvedla zkušená, jednatřicetiletá reprezentantka.

Reklama

Související témata: