Hlavní obsah

Závod Sydney-Hobart vyhrála v rekordním čase jachta Wild Oats XI

Proslulý závod ze Sydney do Hobartu vyhrála maxijachta Wild Oats XI a připsala si rekordní deváté vítězství. Loď kapitána Marka Richardse navíc zvládla trasu o délce 630 námořních mil (1170 km) v nejrychlejším čase historie 1 den, 8 hodin, 48 minut a 50 sekund. Maximum loňské vítězné jachty Perpetual Loyal (1:13:31:20) překonala Wild Oats XI téměř o pět hodin.

Foto: Steve Christo, Reuters

Jachta Wild Oats na trati závodu ze Sydney do Hobartu.

Článek

Vítězná posádka svedla těsný souboj s jachtou LDV Comanche, kterou nakonec porazila o necelou půlhodinu. Obě lodi se postaraly o vzrušení už v úterý, kdy do sebe krátce po startu málem narazily. Viníkem byla podle všeho Wild Oats XI a zástupci Comanche mohou podat protest. Mají na to šest hodin po projetí cílem a viníkovi incidentu hrozí minimálně pětiminutová penalizace.

Comanche mohla dlouho v závodě pomýšlet na vítězství. Přes noc si vypracovala vedení až o 20 námořních mil, ale Richardsovi se podařilo jeho loď držet blíže tasmánského pobřeží a převzal vedení.

Obě maxijachty v závěrečných hodinách závodu nabídly fanouškům fascinující podívanou, kdy je od sebe místy dělilo jen několik desítek metrů. Nakonec však Wild Oats XI soupeře setřásla a dojela si po dvouleté přestávce pro vítězství.

Letošního ročníku závodu, jenž se jezdí od roku 1945, se zúčastnilo 102 lodí z 27 zemí.

Reklama