Hlavní obsah

Tohle je frajer. V 99 letech překonal dva světové rekordy v bazénu

Praha

Překonávat sny, světové rekordy, to je meta mnoha sportovců. A věk nemusí být vůbec překážkou. Důkazem je 99letý Australan George Corones, který před dvěma týdny zaplaval světový rekord na padesát metrů volným stylem. Dosáhl na čas 56:12 sekundy a překonal předešlý rekordní záznam o neuvěřitelných 35 sekund! Vše se událo během her Commonwealthu v Austrálii na pobřeží Gold Coast. To mu však nestačilo. Za pět dnů přepisoval historické tabulky opět, tentokrát na distanci 100 metrů.

99letý australský plavec George Corones a jeho rekord na 50 metrů.

 
Článek

Pokud si myslíte, že voda a bazén ho provází celý život, není to pravda. Začal plavat jako dítě, ale kvůli druhé světové válce se musel tohoto sportu vzdát. Vrátil se k němu až v osmdesáti, protože chtěl lékař a rodák z Brisbane cvičit.

Pár dnů před stovkou si doplaval pro světový rekord ve věkové kategorii 100 až 104 let, takže čekal na oficiální schválení, mělo jít jen o formalitu. Také šlo. Organizace Masters Swimming Australia oznámila, že rekord byl oficiálně ověřen Mezinárodní plaveckou federací (Fina).

Stovku oslaví 1. dubna

Rekordního času se svět dočkal na Gold Coast, což je v překladu Zlaté pobřeží. Corones plaval sám, věděl to už dopředu, ale nevyvedlo ho to z míry, není žádným nováčkem. Tento Australan poznal už také atmosféru mistrovství světa.

„V tomto věku to chvíli trvá, než se do toho dostanete, vyčerpáte se mnohem snadněji, ale pokud se chováte rozumně, odměny jsou astronomické," řekl pro BBC světový rekordman po padesátce a neměl dost. Za pět dnů překonal také světový rekord na sto metrů. I zde čekal na potvrzení. Zaplaval čas 2:24,21.

Jak se vůbec trénuje v takovém věku? Třikrát týdně bazén, třikrát týdně posilovna, tolik základní dělení. „V žádném případě nejsem mladý muž, ale opravdu jsem spokojený a věřím, že se mi daří dobře," usmál se sportovec, kterému bude sto let 1. dubna.

Reklama

Související témata: