Hlavní obsah

Zlato hokejistů? Pro správce pokladny ČOV černá můra

Podstatně hlouběji budou muset zalovit strážci financí v Českém olympijském výboru v případě úspěchů českých sportovců na hrách ve Vancouveru. Plénum ČOV v dubnu posvětilo navýšení odměn a závodníky může při únorových bojích pod pěti kruhy motivovat i fakt, že za zlatou medaili se bude vyplácet poprvé v historii 1,5 miliónu korun.

Článek

„Největší malér ale je, když vyhrají hokejisti. Oni sice mají odměny ponížené, i tak to ale olympijský výbor stojí 10-15 miliónů korun. Moc dobře si vzpomnínám, jak mému předchůdci při triumfu v Naganu jako jedinému v České republice zatrnulo,“ líčil se smíchem při úterním setkání s novináři místopředseda ČOV pro ekonomiku a marketing Jiří Kejval.

Zimní olympiáda je proti své letní sestřičce výrazně lacinější, cenu her ve Vancouveru ale zvyšuje náročný přesun. „Závodníků a doprovodu je méně, ale cesta daleká a zimní sporty jsou co do vybavení hodně náročné. Počítáme se šesti tunami nadváhy,“ poznamenal Kejval.

Rozpočet kolem 100 miliónů

Rozpočet související s hrami ve Vancouveru se tak blíží 100 miliónům korun. „Určit částku je těžké. Prolíná se příprava na hry s vlastní účastí. Obecně je to 100 miliónů, dále jsou tam ale ještě marketingové věci směrem k partnerům. Celý olympijský cyklus – letní a zimní hry dohromady dělají půl miliardy, na letní hry pak připadají dvě třetiny,“ doplnil Kejval.

V souvislosti s přesunem za oceán absolvoval Kejval vyčerpávající hledání ideální varianty. „Přepravit celou výpravu i s materiálem linkami by vyšlo na 30 miliónů plus cargo, takže jsme od toho plánu upustili. Požádali jsme vládu o speciál, jejich letadla ale také nejsou na přepravu takového nákladu stavěná. Nakonec jsme udělali tender na charterovou společnost a i když to ještě není definitivní, tak jsme se dostali na sumu 17 miliónů. Proti komerčním linkám je to asi čtvrtina nákladů,“ přiblížil.

I ČOV musí v nelehké ekonomické době šetřit, dopady krize prý ale nemají na financování her vliv. „Ztratili jsme sice tři partnery, ale uvolněná místa se podařilo zacelit. S většinou partnerů máme navíc dlouhodobé smlouvy, takže krizový scénář neřešíme,“ doplnil Kejval.

Reklama

Související témata: