Hlavní obsah

Supervíkend olympijských nadějí: triumfy na sněhu i na ledě

Pavel NovotnýSport.cz

To byl víkend. Čeští sportovci sbírali v uplynulých dnech na sněhu i na ledě jeden úspěch za druhým a měsíc před startem olympijských her ve Vancouveru vyslali konkurenci jednoznačný vzkaz: Počítejte s námi! Předehru víkendových hodů obstarala už ve čtvrtek teprve devatenáctiletá snowboardistka Šárka Pančochová, která nečekaně zvítězila v závodu Světového poháru v U-rampě v rakouském Kreichsbergu.

Foto: Armando Trovati, ČTK/AP

Lukáš Bauer oslavuje triumf v Tour de Ski 2010.

Článek

Premiérový triumf v SP si zajistila při teprve osmém startu v seriálu a zároveň si pojistila letenku do Vancouveru. „To je úlet,“ hodnotila svůj výkon rodačka z Uherského Brodu. Do Kanady však největší talent českého snowboardingu nehodlá jen pouze na výlet. „Budu se muset naučit pár nových triků, abych tam nejela jen tak,“ potvrdila s vážnou tváří.

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová závodila v pátek a v sobotu v Calgary a pár týdnů před startem her potvrdila, že jí kanadský sníh sedí. Česká boulařka si připsala na konto druhou a třetí příčku a třetí místo jí momentálně patří i v průběžném hodnocení SP. V dějišti olympiády v roce 1988 se navíc představila před jury, která bude rozhodovat i na hrách ve Vancouveru. „Zdá se, že jízdu berou, i skoky hodnotí dobře, bylo to dobrý,“ pochvalovala si Sudová.

V sobotu se na ledovém oválu v norském Hamaru rozeběhlo rychlobruslařské mistrovství Evropy ve vícebojích a tým trenéra Petra Nováka opět potvrdil, že i bez haly patří Česko k velmocím. Martina Sáblíková jednoznačně vyhrála závody na 3 a 5 km, dobré časy zaznamenala i na půl kilometru a patnáctistovce a podruhé vybojovala korunku pro vícebojařskou královnu starého kontinentu. Senzací pak byl nečekaný triumf sedmnáctileté Karolíny Erbanové na pětistovce. „Nedělám z titulu a dalších úspěšných umístění vědu, ale je to pro nás velká psychická vzpruha, což je také velmi důležité,“ pochvaloval si trenér Novák.

Bauer triumf v Tour nepřeceňuje

O nečekaný, a o to senzačnější triumf se postaral v italském Val di Fiemme běžec na lyžích Lukáš Bauer. Český reprezentant po manku v přípravě doufal na Tour de Ski v umístění mezi prvními třemi, famózním vítězstvím v sobotním závodu na 20 kilometrů klasicky se ale dostal do přímého souboje o celkový triumf a v nedělním finále na sjezdovce Alpe Cermis deklasoval dosavadního lídra seriálu Pettera Northuga znovu rozdílem třídy.

Po roční pauze tak opět zvítězil v náročném seriálu, který byl už počtvrté prvním vrcholem zimy. „Je to extrémní vzpruha, ale bednu ve Vancouveru mi to nepředplatí. Nechci to přeceňovat, za měsíc může být vše jinak. Budeme ale dělat všechno, abych mohl bojovat s nejlepšími o medaili,“ podotkl nejúspěšnější český běžec posledních let.

V sobotu na sebe po sérii mizerných výsledků upozornilo také trio českých běžkyň Kamila Rajdlová, Eva Nývltová a Ivana Janečková. Na klasické desítce ve Val di Fiemme skončily všechny Češky v elitní patnáctce, nejlepší byla Nývltová na osmém místě.

Kraus konečně na bedně

Stabilní formu potvrdil o víkendu také sdruženář Pavel Churavý. V sobotu ve Val di Fiemme obsadil sedmé místo a v nedělním závodu, který se kvůli nepříznivému počasí obešel bez skokanské části, byl ještě o jednu příčku lepší. Nejlepší z českých kombiňáků se tak v průběžném pořadí SP dotáhl na nejlepší desítku.

Po vlažném úvodu sezóny si konečně spravil chuť skikrosař Tomáš Kraus. Dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný vítěz SP skončil třetí ve francouzském Les Contamines a poprvé v olympijské zimě dosáhl na medailovou pozici. "Možná se na začátku sezóny trochu projevilo, že jsem hodně trénoval kvůli olympiádě. Tam teprve by ta forma měla být největší," řekl ČTK spokojený Kraus, jehož disciplínu čeká ve Vancouveru premiéra pod pěti kruhy.

Záhrobská otestovala lyže, Hájek létal jako orel

Stoupající tendenci mají také výsledky českých sjezdařů. Ondřej Bank v sobotu zajel v prvním kole obřího slalomu ve švýcarském Adelbodenu desátý čas, závod byl ale následně kvůli špatnému počasí zrušen. Chuť si český závodník spravil v nedělním slalomu, v němž obsadil patnácté místo. Úspěšné vystoupení českých barev podtrhl osmnáctou příčkou Filip Trejbal.

Po deseti měsících si v rakouském Haus im Ennstalu zkusila rychlostní disciplínu úspěšná slalomářka Šárka Záhrobská. Specialistka na technické disciplíny skončila v super-G na 48. místě s téměř pětisekundovou ztrátou na vítěznou Američanku Vonnovou, která v sobotu triumfovala i ve sjezdu. „Nejela jsem s rizikem, protože pořád nejsem zvyklá točit ideálně ve velké rychlosti. Jsem ale ráda, že jsem jela a otestovala lyže pro kombinaci,“ hodnotila své vystoupení úřadující vicemistryně světa.

Díky Antonínu Hájkovi se tentokrát neztratili ani čeští skokani na lyžích. První závod Světového poháru v letech na lyžích hostil mamutí můstek v rakouském Kulmu a český závodník, který se v letošní sezóně vrátil k závodům po vážné autonehodě, v pátek vyhrál kvalifikaci, v sobotu skončil čtvrtý a v neděli sedmý. Pokud by svou formu potvrdil i na menších můstcích, má dvaadvacetiletý skokan ještě šanci nominovat se do Vancouveru.

Reklama