Hlavní obsah

Čeští sportovci mají famózní formu. Získají ve Vancouveru rekordní počet medailí?

Veronika FeltováSport.cz

Sedm medailí z olympijských her ve Vancouveru? Proč ne! Čeští reprezentanti mají měsíc před zahájením olympiády famózní formu. A tak není divu, že se čím dál častěji mluví o tom, že trhnou rekord a překonají šest cenných kovů z olympijských her v Sarajevu 1984. Sport.cz připravil přehled největších českých nadějí.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

Největšími „želízky v ohni“ jsou rychlobruslařka Martina Sáblíková a běžec na lyžích Lukáš Bauer. Skromná Sáblíková už několikrát prohlásila, že bude ráda za jakoukoli medaili. „Hlavně nechci odjíždět z Vancouveru s prázdnou,“ dodává dvaadvacetiletá pětinásobná mistryně světa. Její forma je však úchvatná, a tak se od dvojnásobné mistryně Evropy ve víceboji očekává hned několik cenných kovů. O zlato by měla bojovat na tratích tři a pět kilometrů. Navíc se v letošní sezóně několikrát umístila na stupních vítězů i na trati 1500 metrů, takže i zde může příjemně překvapit...

Skvěle si v olympijském roce vede i Lukáš Bauer. Dvaatřicetiletý běžec na lyžích před pár dny famózním způsobem vyhrál podruhé v kariéře Tour de Ski. A i on tak právem patří k adeptům na medaile. „Z olympiády si budu cenit jakékoliv medaile. Mám ale rád výzvy, a tou je zlato,“ hlásá vicemistr světa z Liberce 2009.

A na jakých tratích by mohl vysněný cenný kov získat? „Padesát kilometrů klasicky s hromadným startem je bráno jako závod, kde mám teoreticky největší šance. Ale já jsem přesvědčen, že pokud se mi podaří kvalitně potrénovat a vydrží mi zdraví, tak mohu být nebezpečný i v závodě na 15 km volně,“ říká vítěz Světového poháru v sezóně 2007/2008.

Zopakují hokejisté zlaté Nagano?

Na konci prosince odtajnil trenér Vladimír Růžička nominaci pro Vancouver. Překvapivě zvolil variantu tří brankařů, osmi obránců a dvanácti útočníků. Podle expertů udělal dobře a jeho tým, složený jak ze zkušených hráčů jako Jágr, Vokoun či Eliáš, tak z mladých dravých hokejistů, má šanci na olympiádě uspět. Před čtyřmi lety českému výběru nikdo nevěřil a přesto získal bronz. Letos by mohl pomýšlet klidně ještě výš...

O medaili bude bojovat i Záhrobská

Kompletní sbírku medailí ze světových šampionátů má lyžařka Šárka Záhrobská. Navíc se ve své kariéře už dvakrát radovala z vítězství v závodě Světového poháru. A tak se i od ní očekává, že by ve své parádní disciplíně, slalomu, měla získat cenný kov. „K medaili z Vancouveru se neupínám. Bude záležet, komu to ten den sedne. Překvapit může kdokoliv,“ říká česká reprezentanka v alpském lyžování. Zatím poslední medaili získala Olga Charvátová-Křížová, která na OH v Sarajevu 1984 vybojovala ve sjezdu bronz.

Ani akrobatičtí lyžaři nechtějí odjíždět s prázdnou

Další medaile by mohli přidat akrobatičtí lyžaři - Nikola Sudová a Tomáš Kraus. Sedmadvacetiletá Sudová si výborně vedla o uplynulém víkendu na Světovém poháru v Calgary, kde obsadila druhou a třetí příčku. Jak úspěšná boulařka sama říká, olympijský závod bude hlavně o hlavě. A tady by mohla mít výhodu. „Nejsem člověk, který by se moc nervoval,“ říká česká reprezentantka, která mánavíc ještě jednu tajnou zbraň - dvojitou helikoptéru.

Skikrosař Tomáš Kraus je ve své disciplíně ikonou. Čtyřnásobný vítěz Světového poháru a dvojnásobný mistr světa se konečně dočkal zařazení svého sportu do olympijského programu. A tak by rád přivezl i nějakou tu "placku" z Vancouveru...

Překvapit můžou i další

A kdo ještě může překvapit? Třeba krasobruslař Tomáš Verner se svými dvěma novými jízdami na motivy z filmů Řek Zorba a Kmotr. O stoupající formě mluví i další běžec na lyžích Dušan Kožíšek, který se v Praze při Tour de Ski blýskl čtvrtým místem a ve sprintu by s Martinem Koukalem mohl vytvořit silnou dvojici. Splnit si medailový sen by chtěl i biatlonista Michal Šlesingr, který zazářil na prosincovém SP v Pokljuce, kde obsadil čtvrté místo. A překvapit by mohla i snowboardistka Šárka Pančochová.

Reklama