Hlavní obsah

Ve hře o olympiádu závodníci i doktor

PRAHA

Jak dostat do týmu pro olympiádu i doktora, který pomáhal na minulých akcích k medailím, to je oříšek pro sjezdaře, jejichž sestava pro hry je tak jako u dalších sportů a disciplín jinak už téměř jasná. Nechybí Šárka Záhrobská a další ve Světovém poháru bodující lyžaři Ondřej Bank, Filip Trejbal či Petr Záhrobský.

Článek

Dále Kryštof Krýzl a po zdravotních trablech se vracející Martin Vráblík a při zranění Evy Kurfürstové také Klára Křížová, dcera medailistky ze Sarajeva 1984.

„Pokud by zabodovala ve Světovém poháru Petra Zakouřilová, přednost dostane ona, má šanci se vejít do sedmičlenné kvóty do konce týdne. Pak by měla možnost, jen kdyby se některý stát vzdal místa,“ říká Aleš Krýzl ze svazového úseku alpských disciplín. Lyžaři stejně jako většina dalších předají návrh nominace Českému olympijskému výboru 18. ledna.

A co závodník, to také člen doprovodu. Takové jsou počty. Eso výpravy Záhrobská ale dostává letenku pro tři lidi. „Máme naštěstí i vedlejší akreditace přes lyžařské firmy a federaci, jen je problém, jak lidi dostat na kopec, coby členové servisu tam prostě musí,“ naznačuje Krýzl, jak si sjezdaři pomohou.

Nezneklidňuje je jarní počasí v dějišti jejich únorových bitev. Odvážlivci při sobotním veřejném super-G na červené sjezdovce ve Špindlerově Mlýně budou mít asi lepší podmínky, než jsou v zámoří. Sjezdařské vedení ale spíše dumá, jak někde vydolovat nedostatkové zboží v podobě akreditace i pro lékaře Jiřího Beznosku, jehož kdysi přivedl Petr Záhrobský st., který už místo dcery vede syna.

„Alpské lyžování je nejnebezpečnější, doktor je potřeba,“ slyší činovníci od Záhrobského st., že vedle oficiálních lékařů výpravy je nutný další. „Souhlasím s tím, Beznoska býval vždy platný Šárce, ale i ostatním, musíme pro něj najít cestu,“ dodává Krýzl.

Reklama