Hlavní obsah

Boulařka Sudová si poškodila vaz v koleně a může přijít o olympiádu

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová si přetrhla přední zkřížený vaz v koleně a její start na olympijských hrách ve Vancouveru je vážně ohrožen. Česká medailová naděje se zranila při středečním tréninku v americkém Deer Valley. Diagnózu potvrdil po telefonické konzultaci s lékařem Vladislavem Hospodárem kouč české lyžařky Radek Herot, který je rovněž v USA.

Foto: Kentaura

Boulařka Nikola Sudová

Článek

Samotná Sudová si před sezónou říkala, že pokud vydrží těžký trénink v zámoří zdravá, bude úspěšná. "Jenže to nevydrželo," řekla v rozhovoru s ČTK ze zámoří. Ke zranění podle ní došlo nejspíš kvůli únavě z tréninku a náročnosti prudkého, dlouhého a ledovatého kopce. "Zamrzí to hodně, protože na letošní sezónu jsme se vlastně připravovali deset let," prohlásila.

Sudovou, která se v minulých dnech dvakrát prosadila na stupně vítězů při Světovém poháru, zradilo koleno při běžném oblouku v tréninkové jízdě. Vyšetření v USA odhalilo přetržený vaz v levém koleně, s nímž měla Sudová problémy v loňské sezóně. Nové zranění však podle Herota i podle lékařů nejspíš nemá s předchozími potížemi spojitost.

"Před sezónou jsme radši byli na vyšetření a koleno bylo v naprostém pořádku, ani nebylo svalově oslabené," ujistil Herot. "Mohlo by to mít spojitost, kdyby tam bylo nějaké poškození, ale jestliže vyšetření před sezónou neukázalo nic a koleno bylo v pořádku, tak to spojitost nemá. Je to mechanické poškození," konstatoval Hospodár.

Sudová měla v plánu jít na operaci

Akrobatickou lyžařku totéž koleno trápilo celou druhou polovinu minulé sezóny a Sudová dokonce uvažovala, že kvůli bolestivému zevnímu menisku půjde na operaci. Bronzová medailistka z MS v Inawaširu se nakonec chirurgickému zákroku nepodrobila. "Jenže teď jí nevydržel vaz," litoval Herot. "Je to deset let dřiny a práce, měla perfektní formu a byla nastartovaná závodit o medaile. Tohle s člověkem zamává," přiznal kouč.

Přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by koleno nemělo vydržet. Povolilo totiž při běžném levém oblouku, do kterého si Sudová chtěla trochu nadskočit, což dělává běžně. "A v tom jí v koleně luplo," popsal trenér. Až potom Sudová upadla a byla chvíli otřesená. Přesto ještě s odlehčenou lyží sjela kopec "po svých". "Nechápu, jak se to mohlo stát," řekl kouč. "Teď to chce aspoň dva týdny klid, ale doma budeme chytřejší," dodal.

Sedmadvacetiletá lyžařka se vrátí domů v pátek, kdy ji čeká podrobnější vyšetření u doktora Hospodára na pražských Malvazinkách. "Potřebuji si na to sáhnout, abych znal rozsah pohybu," řekl ČTK lékař. Když nebyla Sudová operována okamžitě, může s přetrženým vazem fungovat i několik měsíců. "Kdyby se to operovalo hned, tak by určitě nejela, takhle ještě určitá šance existuje. Ale jaká, to zatím neumím říct," uvedl Hospodár.

Naděje na Vancouver žije

I tak vážné zranění tedy nemusí znamenat konec nadějí na účast na OH. Kvalifikace na závod v boulích je ale naplánována již na první soutěžní den 13. února. Zbývá tedy necelý měsíc. "Nikola se to pokusí zvládnout. Chce to zkusit a zabojovat," řekl Herot. Pomoci by jí mohla speciální ortéza. "Pokud by jí podržela koleno zvenku a Nikola by překousla bolest, šlo by to," připustil Hospodár.

Je jasné, že značnou roli nyní sehraje lyžařčina psychika. "I když by to koleno měla zafixované a obstříknuté proti bolesti, nebude to v její hlavě vůbec ideální," domnívá se Herot. Sama Sudová zatím nedokázala říct, jak ji to může psychicky ovlivnit. "Bolest ale bude vadit míň než pocit, že budu muset jet s ortézou. Větší problém mi může dělat omezení pohybu v noze," přemítala.

Sudová má nevýhodu v tom, že s podobnou situací nemá zkušenost, neboť v dosavadním průběhu kariéry žádné větší zranění neměla. "Naděje maličká je, ale ne za každou cenu," uvedl trenér. Právě porada s lékaři v Čechách a další týdny určí, zda je riziko startu na olympiádě i přes vážné zranění únosné. "Zatím řešíme letenky, máme příslib, že by měla dnes odletět. Pak budeme řešit zdraví doma. A pak se musíme zvednout a jít dál," dodal kouč.

Reklama