Hlavní obsah

O startu Sudové na olympiádě rozhodne vnímání bolesti, říká lékař

PRAHA

Start boulařky Nikoly Sudové na olympijských hrách ve Vancouveru je podle lékaře Vladislava Hospodára otázkou vnímání bolesti. Nestabilitu přetržených vazů české naděje vyřeší na míru vyrobená ortéza, kterou by měla akrobatická lyžařka mít za týden. Pokud bude schopna na olympiádě jet, tak určitě pod tišícími léky.

Foto: Kentaura

Boulařka Nikola Sudová nechce o Vancouver přijít. Na hry pojede s utrženým křížovým vazem.

Článek

"Těžko říci, jestli to na olympiádu je, nebo není. Ona je bojovnice a je statečná, ale tomuhle nejde úplně poručit," řekl Hospodár novinářům. Konečné rozhodnutí nechá na závodnici, trenérovi Radku Herotovi a manažerském týmu boulařky. "Já jsem prostředník, který udělá vše, aby mohla jet, pokud to půjde," uvedl. Na konkrétní dotaz, na kolik procent vidí start Sudové, odvětil jasně: "Patnáct."

Po pátečním vyšetření na pražských Malvazinkách mohl Hospodár potvrdit diagnózu z Ameriky, kde se Sudová zranila. Má přetržený přední zkřížený vaz, ale meniskus poškozený není. Noha zatím není ani zablokovaná, dochází ale k otokům postiženého místa.

Rehabilitace od středy

Sudové odborníci změřili koleno, aby se do příštího pátku stihla vyrobit speciální ortéza. V nadcházejících dnech bude mít stejně bronzová medailistka z mistrovství světa klid a nejdříve od středy začne pravděpodobně rehabilitovat. "Uvidíme, jak bude odcházet otok. Když se to nebude plnit jako teď před očima, tak se začne hýbat pasivně na dlaze a pak ji zkusíme posadit na kolo," řekl Hospodár.

Stabilita Sudové by měla být z 95 procent vyřešena ortézou. Větším problémem je bolestivost zranění. Kvalifikaci by měla jet dvojnásobná medailistka z mistrovství světa již 13. února. "Je to krátká doba od úrazu a reparační procesy nebudou ukončeny. Ty trvají reálně šest sedm týdnů," uvedl lékař. O startu české lyžařky tak rozhodne bolestivost. "Vnímání bolesti je určující a limitující pro to, jestli bude schopná jet z kopce. Jestli jí bolest dovolí jít až na hranici, aby to bylo na nějaké měřítko v rámci olympijského výkonu," prohlásil Hospodár.

Sport proti přírodě

Je více než pravděpodobné, že v případě startu by Sudová užívala léky na tišení bolesti povolené antidopingovým výborem. "Pokud to vyústí až řekl bych k takovému bláznovství, tak se bez prášků a umrtvení neobejde. Je to sázka na nejistotu, ale naděje je," tvrdí lékař.

Na otázku, kdy by se mohla Sudová znovu postavit na lyže, Hospodár uvedl, že to bude velmi dramatické. "To bude otázka dnů až hodin před samotným závodem," konstatoval. Lékař by na svah s boulemi sám nikdy nevjel, protože si myslí, že to je sport proti přírodě.

Sudová chce bojovat

Bronzová medailistka z loňského mistrovství světa v Japonsku byla až do středy výjimečný případ, jakých je mezi lyžaři jako šafránu. Za deset let totiž neměla žádné vážnější zranění. Levé koleno ale o sobě dávalo vědět již v uplynulé sezóně, kdy ji pobolíval meniskus. Vyšetření před olympijskou zimou nicméně neodhalilo poškození a Sudová se mohla připravovat na cestu do Vancouveru.

Středeční zranění představuje vážnou komplikaci, vyhlášená tvrďačka se ale nehodlá vzdát jen tak snadno. "Budu bojovat, když to jen trochu půjde," říkala už několik hodin po osudném skoku na zledovatělé bouli.

Reklama

Související témata: