Hlavní obsah

Do Vancouveru poletí s biatlonovým týmem Dostál, nebo Holubec

Ještě dva otazníky zbývají vyřešit v nominaci českých biatlonistů pro olympijské hry ve Vancouveru. O letenku do Kanady se mezi muži utkají zkušený Roman Dostál s Tomášem Holubcem a poslední volné místo zbývá i mezi ženami.

Foto: Srdjan Zivulovic, Reuters

Český biatlonista Michal Šlesingr v závodě v Poljuce - ilustrační foto

Článek

Jistotu olympijského startu má momentálně osm závodníků. Na hry byli po čtvrteční večerní poradě mezi šéftrenérem Ondřejem Rybářem a zbytkem týmu nominováni Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup, Michal Šlesingr a Zdeněk Vítek a mezi ženami kvarteto Magda Rezlerová, Gabriela Soukalová, Zdenka Vejnarová a Veronika Vítková.

"S kolegy jsme se snažili být maximálně objektivní a zohlednit i velkou nemocnost a četná zranění. Proto bylo i málo závodů k vzájemnému poměření výkonnosti," řekl spolupracovníkovi ČTK Rybář.

O čtvrté místo svedli těsný souboj Moravec s Holubcem, který na svého reprezentačního kolegu ztrácel před čtvrtečním sprintem v Ruhpoldingu podle interních kritérií pouhé čtyři body. Závod mu však vůbec nevyšel. Finišoval až jako 87., zatímco Moravec dojel na 34. příčce a definitivně si pojistil účast v Kanadě.

Holubec tak bude muset o Vancouver ještě soupeřit s nejzkušenějším českým biatlonistou Dostálem. Posledního pátého účastníka olympiády určí součet výsledků ze sprintu v Ruhpoldingu a tří individuálních závodů v příštím díle Světového poháru v italské Anterselvě. "Dohodli jsme se tak, protože na olympijských hrách chci mít sportovce s nejlepší aktuální formou," vysvětlil Rybář.

Holubec se v novém roce potýká s úpadkem prosincové formy. "Trápím se. Závod rozjedu dobře, a pak se najednou zastavím. Ke všemu i chybuju při střelbě. Zcela otevřeně říkám, že s takovou výkonností bych se na olympiádu i styděl jet," připustil třiatřicetiletý rodák z Horní Branné.

Dostál o olympiádu ve své bohaté kariéře už třikrát těsně přišel, vždy byl prvním náhradníkem. "Mám už takový olympijský pech. V přípravě jsem teď udělal maximu, ale bohužel jsem se neubránil nemocem. Teď mi nezbývá, než to nechat osudu," prohlásil devětatřicetiletý veterán.

O posledním místě pro Vancouver bude v příštích dnech jasno i u žen. Pokud bude nominována i pátá závodnice, rozhodne se mezi Barborou Tomešovou a Veronikou Zvařičovou.

Reklama