Hlavní obsah

Spokojený Bauer: Do Vancouveru můžu odjet beze strachu

PRAHA/OTEPÄÄ

Za pouhých šest dnů dokázal běžec na lyžích Lukáš Bauer vyklepat z nohou únavu po náročném programu Tour de Ski a v sobotu přidal k triumfu v prestižním seriálu další vítězství. V estonském Otepää ovládl potřetí za sebou klasickou patnáctku a potvrdil tak skvostnou formu, v níž se nachází před odjezdem do Kanady, kde 12. února vzplane olympijský oheň.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Lukáš Bauer v cíli vítězného závodu v Otepää, vlevo Estonec Veerpalu, který doběhl druhý.

Článek

Bauer vyrážel do závodu jako poslední a vyjma úplně prvního mezičasu na 900 metrech jel stále na prvním místě. V cíli pak pokořil o necelých sedmnáct sekund domácího Andruse Veerpala, který na stejné distanci připravil českého závodníka o zlato na olympiádě v Turíně i na loňském mistrovství světa v Liberci. „Jako odvetu jsem to ale vůbec nebral. Potvrdilo se, že mi tady ta trať sedí a atmosféra je vždy perfektní. Už když jsem se před závodem rozjížděl, tak diváci tančili, zpívali a běželi se mnou docela dlouho. Bylo těžké se tím nenechat rozptylovat, ale při závodu jsem to nevnímal,“ uvedl spokojený Bauer na svém webu.

Dvojnásobný vítěz se cítil po návratu z Itálie unavený, páteční trénink na tratích v Otepää mu ale vlil do žil novou sílu. „Od testování nám to krásně stoupalo, všechno bylo v pohodě,“ pochvaloval si. A dobrý pocit se přenesl i do závodu. „Hned od prvních metrů jsem viděl, že to bude dobrý výsledek. Jestli to bude na vítězství, to jsem netušil, ale cítil jsem se silný a jenom jsem doufal, že se ve třetím kole neprojeví únava z Tour nevyrupám. To se nestalo a když jsem měl ve druhém kole náskok 22 vteřin, tak jsem byl přesvědčený, že pokud se nestane něco mimořádného, tak to dovezu. Od půlky závodu jsem věřil, že vyhraju,“ dodal Bauer.

Z norských klasiků měl respekt 

Na stupních vítězů pak český reprezentant neopomněl estonským soupeřům připomenout, že by stejný  obrázek mohli nabídnout fotografům i pod pěti kruhy. „Zasmáli se, tak doufám, že si to zapamatujou,“ líčil dobře naladěný běžec z Božího Daru. Fakt, že z elitní třicítky Světového poháru byl na startu jen on a Nor Rönning, neřešil. „Jednak se na to historie neptá a druhak jsem už na Tour ukázal, že klasiku jezdím dobře. A tady byla hrozba, že závodníci, kteří vynechali Tour, budou v dobré formě. Třeba Norové to měli jako nominaci na olympijskou padesátku a měl jsem z nich respekt. Hodně lidí tady nebylo, ale favorité na klasiku ano,“ vyprávěl Bauer.

Pro české běžce byl závod v Estonsku s největší pravděpodobností poslední před startem her. Tým se již tuto středu chystá do zámoří a chybět tak bude příští víkend v ruském Rybinsku a v Kanadě dá zřejmě přednost přípravě před podnikem v Canmore. Bauer nicméně sobotní úspěšné vystoupení jako generálku na hry nebral. „Bral jsem to jako další závod, pokus o hattrick, který vyšel. Hodně lidí si ale možná chtělo otestovat, jestli nejsou lepší než Bauer,“ poznamenal.

Jedno je ale jisté. Po potížích, které provázely přípravu na olympijskou sezónu i její úvod, se český běžec dostal do skvostné formy a za oceán se vydá v dobrém rozpoložení. „Můžu si říct, že mám za sebou pět famózních výkonů, že jsem před závěrečnou přípravou jezdil perfektně. Pokud zůstanu zdravotně v pořádku a příprava se vyvede, tak nemusím jet do Vancouveru s jakýmkoli strachem,“ uzavřela jedna z velkých českých nadějí.

Reklama

Související témata: