Hlavní obsah

Sudová: Věřím téměř na 100 procent, že na olympiádu pojedu

PRAHA

Stále ještě o berlích, nicméně s neslábnoucím optimismem se boulařka Nikola Sudová pere o účast na olympijských hrách ve Vancouveru. Sedmadvacetiletá akrobatická lyžařka již začala s rehabilitací zraněného levého kolene a podle svých slov je takřka na sto procent přesvědčená o tom, že se 4. února vydá do Kanady i s utrženým předním křížovým vazem bojovat pod pěti kruhy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Boulařka Nikola Sudová na tiskové konferenci před olympiádou.

Článek

„Tohle číslo je ale jen v mé hlavě a doufám, že se ta procenta snižovat nebudou. Druhá věc ale samozřejmě je, co řeknou lékaři,“ vyprávěla věčně usměvavá lyžařka při úterním setkání s novináři. Optimismus jí dodala započatá rehabilitace na pražských Malvazinkách pod vedením fyzioterapeutky Anny Horákové. „Pracujeme na zachování hybnosti kolene a zachování svalových skupin. Situace je lepší, než doktor Hospodár doufal,“ připomněla nepříliš vlídnou prognózu známého ortopeda, který stanovil olympijské šance na patnáct procent.

K lehkému posilování, bazénu a ohýbání zraněného kolene na speciální motorové dlaze, přidá Sudová ve středu rotoped. V pondělí ji pak čeká další magnetická rezonance, která poodhalí vývoj zranění. A již v pátek pak dostane speciální ortézu, kterou jí na míru šijí v USA a díky níž by měla zvládnout nestabilitu kolenního kloubu. „Nikdy jsem žádné větší zranění neprodělala, takže vůbec nevím, jak to bude fungovat. To se ukáže, až se postavím poprvé na lyže. To bude moment, kdy se bude rozhodovat, zda vůbec odejdu,“ uvažovala česká reprezentantka.

Hranici rizika nepřekročí

Lze ale v boulích se zraněným kolenem opravdu jet? „Znám holky, které s utrženým vazem závodily. Jde to. Jediným nepřítelem je čas,“ vysvětlovala závodnice liberecké Dukly. Míru rizika má nastavenou. „Kdybych věděla, že jsou to mé opravdu poslední hry, tak bych si asi hranici nastavila výš. Jsem ochotná jít přes bolest, ale nechci si ublížit. Měl to být vrchol mého sportovního života, ale když to nevyjde, tak se pokusím na medaili zaútočit v Soči,“ má jasno.

Nikola Sudová s berlemifoto: Právo/Jan Handrejch

Pokud na hry odjede, je připravena čelit bolesti, která by její účinkování provázela. Sama má práh bolesti snížený a navíc již obdržela výjimku na použití utišujících léků. Konečné rozhodnutí ale bude jen a jen na ní. „Bude to o mé hlavě, která se bude muset s bolestí vyrovnat. A jen já mohu rozhodnout, zda je to reálné,“ potvrdila.

O body by nepřišla

Než padne finální rozhodnutí, bude muset vyzkoušet pocit na sněhu. „A nejen na rovině, ale také v nerovném terénu a případně i při skoku,“ podotkla. Jisté je, že s ortézou bude částečně omezená hybnost a případná premiéra dvojité helikoptéry se odkládá na neurčito. „Problém by mohl být při rotacích. Když ale nepůjde helikoptéra s roznožkou, tak bude čistá, když by nešlo salto s krosem, tak půjdu čisté salto,“ přemítala. Na body by změna sestavy neměla mít vliv. „Koeficienty jsou stejné,“ doplnila Sudová.

Proto se zcela nevzdává medailového snu. „Do minulého týdne jsem plánovala zajet skvělou jízdu, zaútočit s dvojitou helikoptérou na medaili. Nyní je všechno jinak, ale je to sport a stát se může cokoliv. Nemusím být v excelentní formě a mohu zajet průměrnou jízdu. Ostatní holky ale mohou zazmatkovat a medaile se může vynořit,“ uzavřela Sudová.

Reklama

Související témata: