Hlavní obsah

Bauer a spol. zamířili do Kanady, vracet se chtějí minimálně s jednou medailí

Pavel NovotnýSport.cz

Běžci na lyžích jsou první částí české olympijské výpravy, která zamířila za oceán. Šestičlenné družstvo mužů čeká v následujících dvou týdnech závěrečné soustředění ve středisku Silver Star vzdáleném zhruba 450 kilometrů do Vancouveru, kde budou 12. února zahájeny XXI. zimní olympijské hry. Bauer a spol. nasedali do letadla v dobré náladě a s medailovými ambicemi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lyžaři Milan Šperl (vpravo) a Jiří Magál před odletem do Kanady.

Článek
Fotogalerie

Trenér českých běžců Miroslav Petrásek sice počítal s tím, že do Kanady vezme minimálně o jednoho závodníka více, nakonec ale musel vybrat šest reprezentantů. Černý Petr zbyl na sprintera Aleše Razýma, který nicméně s týmem odcestoval jako první náhradník. „Nominace je sestavená tak, abychom dokázali splnit to, co jsme si před sezónou předsevzali. Cílem je jedna medaile a co nejvíc umístění do desátého místa,“ poznamenal kouč Petrásek při setkání s novináři na ruzyňském letišti.

Největší tlak leží na Lukáši Bauerovi, který i přes potíže v přípravě a úvodu sezóny odjížděl do Kanady jako čerstvý vítěz seriálu Tour de Ski v nejlepší formě. „Poslední závody se vydařily, zbývá ještě čtrnáct dní na doladění. Pokud vydrží zdraví, tak je v mých silách o medaili bojovat. Největší šance jsou asi na závěrečné klasické padesátce, překvapit ale mohu i dříve. Uvidíme, jak to půjde. Byl bych šťastný, kdybych medaili přivezl, ale je to jen sport,“ líčil majitel stříbra z posledních her v Turíně.

Šance i v týmovém sprintu

Ambice neskrývá ani tandem Martin Koukal, Dušan Kožíšek, který by měl nastoupit ve sprintu dvojic. „Když vydrží zdraví a budeme mít trochu štěstí, tak šance je,“ pokrčil rameny Kožíšek, před dvěma týdny čtvrtý ve sprintu SP na pražském Strahově. „Forma není špatná, ale chtělo by to ještě vylepšit,“ podotkl Koukal. „Budou chtít prodat své sprinterské schopnosti, není to nereálné,“ soudí Petrásek.

Narozdíl od loňské sezóny šly ale výrazně dolů ambice štafety. Dalším článkům řetězu, Martinu Jakšovi, Jiřímu Magálovi či Milanu Šperlovi úvod sezóny nevyšel podle představ. „Štafeta má za cíl umístění do šestého místa,“ potvrdil Petrásek ústup z medailových plánů. „Těch čtrnáct dní soustředění pomůže,“ doufá ve vyladění formy Jakš. „Věříme, že trénink bude kvalitní,“ doplnil Magál.

Běžkyně zůstaly v Harrachově

Vyprovodit své reprezentační kolegy byly v Praze také české běžkyně, které však zůstávají doma a do Kanady odletí až s většinou olympijské výpravy 4. února. Reprezentační trenér Jiří Šimůnek počítá pro hry s triem Kamila Rajdlová, Eva Nývltová a Iva Janečková, které čeká soustředění v Harrachově. „Není překvapením, že máme jen tři závodnice. Helena Erbenová je těhotná, Eliška Hájková studuje v USA a další výkonnostně nestačí,“ komentoval svérázný kouč fakt, že po 42 letech bude na ZOH chybět ženská štafeta.

Ženský běh na lyžích po odchodu Kateřiny Neumannové každopádně medailové ambice nemá. „Střízlivým pohledem a v kontextu sezóny budeme brát umístění kolem dvacátého místa,“ je realistou Šimůnek.

První závod čeká běžce tři dny po zahájení her. Ženy mají 15. února na programu 10 km volně s intervalovým startem, muži pojedou patnáct kilometrů.

Reklama

Související témata: